Президентка Єврокомісії відповіла на критику за схвалення ковідного плану Польщі 

Вівторок, 7 червня 2022, 20:08

Президентка Єврокомісії у Європарламенті дала відповідь на критику щодо схвалення плану відновлення економіки Польщі після пандемії на 35 млрд євро, попри те, що питання до незалежності судової системи та виконання рішень Суду ЄС ще не зняті.

Про це повідомляє "Європейська правда". 

Урсула фон дер Ляєн, захищаючи рішення, наголосила, що інвестиції "прив’язані" до реформ і конкретних зобов’язань польської влади щодо забезпечення незалежності судової системи.

По-перше, зауважила вона, Дисциплінарну палату Верховного суду, яку підозрюють в залежності від політичного впливу, потрібно замінити іншим органом, принципи функціонування якого відповідатимуть вимогам рішення Суду ЄС; по-друге, має бути реформований дисциплінарний режим щодо суддів, по-третє - попередні звільнення суддів на підставі висновку Дисциплінарної палати мають бути переглянуті новим органом за новими правилами, а незаконно звільнені судді поновлені на посадах до кінця 2023 року.

"Ці три вимоги, три етапи, мають бути виконані до того, як надійдуть будь-які кошти. Я знаю, що дехто із вас налаштований скептично, але хочу запевнити: жодних коштів не буде переказано, доки ці реформи не відбудуться… Коли це станеться - це буде прогресом, але не закриттям питання про верховенство права у Польщі", - наголосила президентка Єврокомісії.

Вона зазначила, що погодження плану не означає зупинку будь-яких інших процедур, що стосувалися верховенства права у Польщі. 

"Ми продовжимо наявні процедури щодо порушень, і запустимо нові, якщо буде потрібно. Рішення Суду ЄС щодо дисциплінарного режиму залишається чинним, і Комісія продовжить підтримувати виконання рішення суду і стягувати з Польщі щоденні штрафи, доки рішення не буде виконано. Етапи у нашому плані - це підтстраховка для виконання рішення суду… Так, ситуація не вирішена, але є рух у правильному напрямку і важелі впливу для того, щоб це дало потрібні результати", - зауважила фон дер Ляєн. 

Нагадаємо, 7 червня декілька євродепутатів ініціювали збір підписів для процедури висловлення недовіри президентці Єврокомісії у зв’язку з тим, що план Польщі затвердили. Щоб ініціативу винесли на голосування, вона має набрати щонайменш 70 прихильників, а для висловлення недовіри і відповідно відставки Єврокомісії - отримати у залі дві третини голосів. 

Читайте також: Крок назустріч ЄС: чи вдасться Польщі владнати гострий конфлікт із Єврокомісією

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.