Єврокомісія затвердила "ковідний" план відновлення економіки Польщі, але з умовами

Середа, 1 червня 2022, 21:28

Європейська комісія 1 червня затвердила план відновлення економіки Польщі після пандемії коронавірусу, але з вимогами щодо реформ судової системи.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє Reuters.

"Єврокомісія сьогодні дала позитивну оцінку щодо польського плану відновлення і стійкості", - заявили у ЄК. 

Країна зможе отримати 23,9 млрд євро у вигляді грантів і 11,5 млрд - як позики на вигідних умовах протягом кількох років.

Водночас, зазначають у комюніке, Польща повинна буде виконати деякі вимоги для незалежності судової системи, перш ніж якась частина цих коштів буде надана. 

Суперечка між Брюсселем і Варшавою через Дисциплінарну палату Верховного суду - через те, що уряд забезпечив собі можливість впливати на призначення до неї - тривалий час блокувала схвалення плану відновлення економіки для Польщі. Минулого тижня Сейм схвалив законопроєкт, який передбачає заміну Дисциплінарної палати іншим органом. 

Окрім того, від Варшави вимагають поновлення на посадах суддів, яких звільнили на підставі рішень Дисциплінарної палати. 

Про те, наскільки схвалений законопроєкт знімає претензії до польської судової системи - у статті Крок назустріч ЄС: чи вдасться Польщі владнати гострий конфлікт із Єврокомісією.


Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.