У Європарламенті хочуть відставки глави Єврокомісії за схвалення "ковідного" плану Польщі

Понеділок, 6 червня 2022, 19:04

Троє депутатів з групи Renew у Європарламенті почали збір підписів для висловлення недовіри президентці Єврокомісії через те, що "ковідний" план відновлення економіки Польщі отримав затвердження ЄК, хоча питання до польської судової системи остаточно не зняті. 

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє AFP.

З ініціативою виступили парламентарі Софі Інтвельд (Нідерланди), експерм’єр Бельгії Гі Верхофстат та віцепрезидент групи Renew, іспанський євродепутат Луїс Гарікано.

Верхофстат заявив, що якщо Урсула фон дер Ляєн "продовжить ухилятися від серйозного виконання" умови про залежність отримання коштів ЄС від ситуації з верховенством права, то їй потрібно висловити недовіру. Щоб текст винесли на голосування, він має спершу зібрати щонайменш 70 євродепутатів, а для схвалення у Європарламенті - отримати дві третини голосів. Це означало би відставку фон дер Ляєн та всієї Єврокомісії.

Нагадаємо, 1 червня Єврокомісія з певними умовами дала "зелене світло" польському плану відновлення економіки після пандемії на 35,4 млрд євро, який більш ніж рік був заблокований через суперечки між Варшавою і Брюсселем щодо незалежності польської судової системи, зокрема Дисциплінарної палати Верховного суду. 

Минулого тижня Сейм схвалив законопроєкт, який передбачає заміну Дисциплінарної палати іншим органом. Окрім того, від Варшави вимагають поновлення на посадах суддів, яких звільнили на підставі рішень Дисциплінарної палати. 

Проте частина євродепутатів вважають, що Єврокомісія занадто рано пішла на компроміс.

Софі Інтвельд зазначила, що умови, які поставила ЄК перед Варшавою, менші, ніж вимагалося рішеннями Суду ЄС проти Польщі, і не враховують відмову Польщі визнавати пріоритетність законодавства ЄС. 

"У Єврокомісії усвідомлюють, що рішення, які анонсувала польська влада, є косметичними", - зазначив Гі Верхофстат. Під час голосування у Єврокомісії двоє віцепрезидентів (Маргрете Вестагер від Данії та Франс Тіммерманс від Нідерландів) виступили проти затвердження польського плану.

Президентка групи Соціалістів і демократів минулого тижня закликала не перераховувати Польщі жодних коштів, доки не будуть виконані усі вимоги з рішень Суду ЄС, а "Зелені" також заявили, що стурбовані ситуацією. 

Про те, наскільки схвалений законопроєкт знімає претензії до польської судової системи - у статті Крок назустріч ЄС: чи вдасться Польщі владнати гострий конфлікт із Єврокомісією

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.