Туристи з Росії намагалися вивезти з Фінляндії дрони та інші товари подвійного призначення

Середа, 3 серпня 2022, 16:28

Митниця Фінляндії наприкінці липня здійснила у пунктах перетину кордону трохи більше 2500 перевірок щодо осіб, які прямують до Росії – близько сотні перевірок привели до додаткових заходів через санкції.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Yle.

Під час перевірок митниця виявила в туристів товари, які можуть застосовуватись у промислових та військових цілях – наприклад, засоби навігації та дрони. Також у туристів були виявлені предмети розкоші, експорт яких до Росії обмежений санкціями ЄС.

Наразі Митниця та міністерство закордонних справ Фінляндії ведуть дослідчу перевірку близько 20 справ, пов'язаних із пасажирським транспортом. У деяких випадках може йтися про санкційне правопорушення.

За словами директора відділу контролю Митниці Фінляндії Мікко Гренберга, результати інспекції показують, що моніторинг туристів, які виїжджають з Фінляндії, слід продовжити і в майбутньому.

Як повідомлялося, голови парламентських фракцій правлячих партій Фінляндії готові обмежити видачу туристичних віз росіянам. При цьому вони зазначили, що можливі обмеження не повинні стосуватися дисидентів і тих, у кого у Фінляндії є родичі.

Нагадаємо, Європейська комісія стверджує, що не може ухвалити рішення про обмеження видачі шенгенських віз громадянам Росії, оскільки санкційний режим спрямований саме на російську владу та еліту, але такі заходи можуть вживати самостійно держави-члени.

У середу стало відомо, що президент Фінляндії Саулі Нііністьо має намір обговорити з урядом питання щодо запровадження візових обмежень для росіян.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.