Президент Фінляндії обговорить з урядом візові обмеження для росіян

Середа, 3 серпня 2022, 09:31

Президент Фінляндії Саулі Нііністьо має намір обговорити з урядом питання щодо запровадження візових обмежень для росіян.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє видання Helsingin Sanomat.

Як зазначається, прибуття росіян до Фінляндії і проїзд через Фінляндію в інші країни викликали багато несхвалення. На думку багатьох, таким чином росіяни можуть обійти санкції, введені проти Росії за напад на Україну.

Нііністьо розповів, що обговорив це питання з міністром закордонних справ Пеккою Хаавісто. 

"Я був у тісному контакті з міністром Хаавісто. Головним чином Міністерство закордонних справ зараз проводить розслідування з цього приводу", — каже Нііністьо.

За словами президента, візова проблема ділиться на дві частини. Одна частина складається з питань, пов’язаних із Шенгенською зоною, а інша – з питань, пов’язаних з юрисдикцією Фінляндії.

Нііністьо зазначає, що Фінляндія та кілька інших країн Шенгенської зони видають росіянам візи в Росії. Ті, хто отримав візу, потім їдуть через Фінляндію, оскільки транспортне сполучення з Росії до інших частин Західної Європи обмежене в інших місцях.

"У цьому сенсі це звичайне питання Шенгенської угоди: доки країни Шенгенської угоди видають візи, одержувач візи має право приїжджати до Шенгенської зони, тобто в інші місця, ніж країна, яка видає візу", — каже Нііністьо .

На думку фінського президента, була б дивна і суперечлива ситуація, якби одна з країн Шенгену видала візу росіянину, а Фінляндія на кордоні оголосила, що віза не чинна.

За словами Нііністьо, на ситуацію у Фінляндії також впливають "значні" родинні зв’язки через кордон.

"Я б залишив висловлення своєї позиції більше до обговорення, яке я матиму з урядом і, можливо, також у tp-utva [президент республіки та урядовий комітет із зовнішньої політики та політики безпеки]" - додав він.

Зазначається, що приїзд росіян до Фінляндії викликало у деяких фінів роздратування і навіть відверту злість.

"Я вважаю зрозумілим, що дії Росії є неприйнятними. І думка тих росіян, які, зі свого боку, приймають дії Росії, також неприйнятна", – зазначив Нііністьо.

"Але, на мій погляд, є певна різниця між негативним ставленням і ненавистю. Можна категорично не погоджуватися, категорично негативно ставитись, але ненависть не дала нічого доброго у світі" - заявив він.

Нагадаємо, Європейська комісія стверджує, що не може ухвалити рішення про обмеження видачі шенгенських віз громадянам Росії, оскільки санкційний режим спрямований саме на російську владу та еліту, але такі заходи можуть вживати самостійно держави-члени.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.