У ЄС кажуть, що не можуть повністю заборонити видачу шенгенських віз росіянам

Четвер, 28 липня 2022, 16:43

Європейська комісія стверджує, що не може ухвалити рішення про обмеження видачі шенгенських віз громадянам Росії, оскільки санкційний режим спрямований саме на російську владу та еліту, але такі заходи можуть вживати самостійно держави-члени.

Як повідомляє "Європейська правда", про це йдеться у відповіді Єврокомісії на запит фінської газети Helsingin Sanomat.

Згідно з роз’ясненням ЄК, розгляд заявок і видача короткострокових шенгенських віз належить до повноважень держав-членів, які повинні ухвалювати рішення щодо кожної заявки "на індивідуальній основі".

При цьому мають враховуватися такі чинники, як те, чи становить заявник загрозу громадському порядку, національні безпеці чи міжнародним відносинам держави. Водночас візові правила ЄС не передбачають можливість повного припинення їх видачі.

"Завжди існує група людей, яким повинна надаватися віза, як-от у гуманітарних випадках, члени сімей, журналісти й дисиденти", – йдеться у відповіді Європейської комісії.

У РФ не виключають, що росіянам перестануть видавати шенгенські візи

Водночас інституція наголошує, що вже ухвалила заходи для ускладнення отримання віз громадянами Росії, які працюють на державній службі або в економічному секторі. Зокрема було частково скасовано угоду про спрощене оформлення віз.

У Фінляндії триває обговорення того, чи зупиняти оформлення туристичних віз для громадян Росії з огляду на те, що вони можуть використовувати їх для в’їзду в інші країни Європейського Союзу і, відповідно, оминання санкційного режиму.

Міністерство закордонних справ Фінляндії серед одного з варіантів розглядає прийняття меншої кількості візових заявок, що на практиці зменшить і кількість виданих віз.

Як повідомлялося, міністерство закордонних справ Естонії готує пропозиції Євросоюзу щодо припинення видачі віз громадянам Росії. Тим часом уряд Естонії сам вирішив обмежити можливості громадян Росії клопотати про тимчасовий дозвіл на проживання або візи з метою навчання в Естонії.

В МЗС України вважають, що країни світу мають включити до візової анкети для громадян Росії питання про підтримку ними війни в Україні

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.