З Чорноморська рушили перші з лютого судна з українською кукурудзою

П'ятниця, 5 серпня 2022, 08:54

З порту Чорноморська вранці у п’ятницю відчалив перший караван суден зі збіжжям у рамках Стамбульських домовленостей, це три судна з кукурудзою.

Як пише "Європейська правда", про це повідомив заступник міністра інфраструктури Мустафа Найєм.

"На борту трьох балкерів NAVI STAR, ROJEN та POLARNET 57 тисяч тонн української кукурудзи, яка направляється до Туреччині, Великої Британії та Ірландії. Сьогоднішнім караваном поновлено судноплавство з порту "Чорноморськ", - повідомив він.

Найєм зазначив, що Україна розраховує на те, що домовленості у Стамбулі будуть і надалі працювати та експорт стане стабільним і прогнозованим.

За його словами, в уряді хочуть забезпечити здатність портів обробляти понад 100 суден на місяць. 

"Хоча "зерновий коридор" уже запрацював на вихід, нашою ціллю є повноцінна робота портів в обидва напрямки. Ми отримуємо заявки судновласників, які готові заходити в наші порти під завантаження і перший захід очікується вже завтра. Наша ціль – 3 та більше млн тонн експорту агропродукції щомісяця з портів "Одеса", "Чорноморськ" та "Південний", - додав Мустафа Найєм.

За його словами, на експорт чекають загалом 20 млн тонн минулорічного українського врожаю.

Відправлення цих трьох суден українська й турецька сторона анонсували 4 серпня.

Нагадаємо, 1 серпня з Одеси відчалило перше судно у рамках Стамбульських домовленостей про "зерновий коридор", а за два дні представники Росії, України, Туреччини та ООН, що входять до складу Спільного координаційного центру в Стамбулі, завершили його інспекцію.

Детальніше про підписані у Стамбулі домовленості щодо зерна - у відео "ЄвроПравди", а також у статті: Стамбул як "Мінськ": що отримає Росія від Заходу у "зерновій угоді" та поза нею.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.