Волкер пояснив сценарій вступу України та Грузії до НАТО попри окуповані території

Понеділок, 8 серпня 2022, 20:27

Колишній спеціальний представник Державного департаменту США Курт Волкер вважає, що Україна та Грузія можуть стати членами НАТО попри те, що частина їх територій окупована Росією.

Про це він заявив в інтерв’ю "Європейській правді".

Волкер вважає можливим застосування так званої "Формули Расмуссена", яку запропонував два роки тому колишній генсек НАТО Андерс фог Расмуссен. Вона передбачає домовленість НАТО та країни-кандидата про те, що вони не повертають окуповані території силою.

"Тобто Грузія і НАТО оголошують, що ані перша, ані другий  не підтримують силову операцію для повернення Абхазії та Південної Осетії, а натомість підтримують їхню мирну реінтеграцію у Грузію. Разом із цим іде домовленість про вступ Грузії до НАТО за умови, що стаття 5 діє тільки на підконтрольну уряду територію, а на Абхазію та Південну Осетію поширюється тільки після того, як вони мирно реінтегруються до Грузії. Тобто для Грузії формула є", - сказав Волкер.

Водночас, за його словами, для України ця формула зараз вже не підходить, оскільки Росія своїм нападом зруйнувала таку можливість.

"Тому я вважаю, що Україна має воювати, щоби повернути всі свої землі. Це надто небезпечно лишати будь-яку частинку України під російською окупацією. Це те, що я чую від своїх українських друзів та колег. Тобто Україна буде продовжувати воювати. Але якщо у якийсь момент буде досягнутий мир, то формула Расмуссена щодо дії статті 5 може бути застосована і тут", - сказав він.

Волкер додав, що розпочата Росією війна і її розвиток показали, що бути нейтральною або позаблоковою країною у Європі – небезпечно.

"Про це свідчать також рішення Фінляндії та Швеції про приєднання до НАТО. Неприпустимо, щоби по завершенню війни лишилися сірі зони, щодо яких Росія відчуватиме, що вона може знову на них напасти. Тому по завершенню війни ми маємо повернутися до цього питання – а Україна має стати членом НАТО", - сказав він.

Дивіться відеоінтерв'ю на Youtube-каналі "Європейської правди" - Вступ до НАТО та розпад Росії, роль Єрмака та затримки зброї від США: інтерв'ю Курта Волкера

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.