У Франції донори сперми і яйцеклітин втратили право на анонімність

Четвер, 1 вересня 2022, 20:45

Донори сперми та яйцеклітин у Франції втратили право на анонімність відповідно до закону, затвердженого президентом країни Емманюелем Макроном.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на The Times.

Рішення має на меті дозволити дітям, зачатим у лабораторний спосіб, дізнатися особу свого біологічного батька чи матері після досягнення повноліття.

Закон ухвалили після кампанії асоціації PMAnonyme, яку заснував 36-річний Александер Мерсьє. Чоловік, який був зачатий за допомогою донорської сперми через безпліддя батька, каже, що хотів дізнатися особу біологічного батька і підтримувати з ним зв’язок, "навіть якщо складно сказати, що він є членом моєї сім’ї".

Прихильники деанонімізації донорів сперми та яйцеклітин стверджують, що такий крок в інших країнах Європи не призвів до значних змін у кількості охочих стати донорами. Вони також критикують тих, хто виступає проти рішення, називаючи їх "консерваторами".

Так, у Великій Британії, яка позбавила донорів права на анонімність ще у 2005 році, їхня кількість впала лише протягом року, після чого почала зростати і нині є найвищою за весь час.

Водночас деякі критики вказують, що деанонімізація донорів у більш консервативній Франції якраз викличе зворотний ефект, і охочих віддати свою сперму чи яйцеклітини для донорства стане набагато менше.

Крім того, у Франції в жовтні минулого року набув чинності закон, який дозволяє самотнім жінкам та лесбійським парам отримати доступ до штучного запліднення.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: