Словаччина може націоналізувати головного виробника електроенергії

Понеділок, 12 вересня 2022, 11:22

Словаччина у разі необхідності може націоналізувати виробника електроенергії Slovenské elektrárne, щоб гарантувати дешеву електроенергію для населення.

Про це заявив міністр фінансів Ігор Матович, пише "Європейська правда" з посиланням на Euractiv.

Slovenské elektrárne наразі належить компанії EPH чеського мільярдера Даніеля Кретінського та італійському енергетичному гіганту Enel. Разом вони володіють двома третинами акцій, а решта належить Міністерству економіки Словаччини.

 Компанія управляє двома атомними електростанціями Словаччини – Ясловські Богуніце та Моховце.

За словами Матовича, може знадобитися втручання держави, щоб гарантувати справедливі ціни, оскільки ціна виробництва електроенергії на АЕС не відповідає ринковій.

"Одним із рішень енергетичної кризи є те, що ми спробуємо домовитися з нинішніми акціонерами про викуп частки Slovenské elektrárne", — сказав Матович.

ВІН не сказав, скільки це коштуватиме, але сказав, що націоналізація буде "крайнім рішенням".

Член Національної ради Маріан Віскупич від партії "Свобода та солідарність", яка вийшла з урядової коаліції минулого тижня, погоджується, що приватизація Slovenské elektrárne була помилкою, але сказав, що придбання більшості акцій є неможливим.

"Враховуючи наше фінансове становище та дефіцит бюджету, який ми маємо зараз і будемо мати в найближчі роки, держава не має можливості викуповувати Slovenské elektrárne", – сказав він.

Нагадаємо, Європейська комісія підтримує збільшення імпорту Європейським Союзом електроенергії з України на тлі енергетичної кризи.

Україна у березні подала заявку на приєднання до європейської енергосистеми ENTSO-E і на початку червня отримала право експортувати свою енергію до Європи. Перший комерційний транскордонний обмін електрикою розпочався наприкінці червня з Румунією та зі Словаччиною – у липні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: