81% поляків підтримують прийом біженців з України, але зростає число противників

Понеділок, 12 вересня 2022, 17:54

81% поляків продовжують підтримувати прийом біженців від війни в Україні, але це найнижчий показник з початку повномасштабного вторгнення Росії.

Такими є дані опитування CBOS, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на PAP.

Водночас на 4 процентні пункти зросло число тих, хто не підтримує прийом біженців з України – таких тепер 15%. Як зазначається, це найвищий відсоток противників прийому біженців. Також він демонструє збільшення цієї категорії в 5 разів у порівнянні з березнем – тоді проти прийому біженців з України виступали 3% опитаних.

Більшість опитаних (64%) вважають, що допомога, яку надає Польща українським біженцям, є достатньою.

"Варто при цьому звернути увагу, що в порівннні з попереднім, травневим опитуванням, відсоток опитаних, які вважають допомогу замалою, зменшився на 4 пункти (з 8 до 4%), на 5 пунктів зріс відсоток людей, які вважають допомогу завеликою – до 27%" - зазначають соціологи.

Як і місяць тому, 53% поляків декларують, що вони самі чи члени їх родин добровільно і безоплатно допомагають українським біженцям.

Крім того, 75% опитаних, як і місяць тому, вважають, що війна в Україні є загрозою для безпеки Польщі. Цей показник залишається на високому рівні від початку вторгнення.

Також польські соціологи запитали співгромадян про очікування від результатів війни.

"Коли ми ставили це запитання у квітні, то незначною мірою переважали сприятливі для України прогнози, однак у червні тенденція змінилася" - стверджують в CBOS.

Зараз 39% опитаних (у порівнянні з 44% у червні) вважають, що Україна буде змушена поступитися Росії частиною своєї території. Як і при попередніх опитувань, лише 3% вважають, що Росія може захопити всю Україну. 21% опитаних вважає, що РФ відмовиться від захоплених з лютого територій, а 11% думають – що відмовиться від Криму.

Опитування проводилося з 14 по 25 серпня, тобто до контрнаступу ЗСУ на Херсонщині та на Харківщині.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.