Північна Македонія знову просить Угорщину про екстрадицію експрем'єра, п’ять разів засудженого на батьківщині

Вівторок, 13 вересня 2022, 09:00

Міністерство юстиції Північної Македонії в понеділок утретє звернулося до Угорщини з проханням екстрадувати колишнього прем’єра Николу Груєвського, якому на батьківщині заочно винесли п’ять вироків у справах про корупцію і зловживання владою.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на повідомлення македонського Мін’юсту.

"Станом на сьогодні один запит на екстрадицію Николи Груєвського було надіслано в листопаді 2018 року, а другий – у червні 2019 року. Запит на екстрадицію стосується всіх справ, щодо яких, як нам відомо, триває провадження в судових органах Північної Македонії", – йдеться в повідомленні.

Раніше Будапешт відхиляв запити Північної Македонії на екстрадицію колишнього глави її уряду, оскільки, згідно з угорським законодавством, заборонена екстрадиція людини в країну, з якої вона втекла для отримання політичного притулку.

Груєвський був прем’єром Північної Македонії з 2006 по 2016 роки. У 2015 році вибухнув скандал, коли стало відомо, що його уряд незаконно прослуховував телефонні дзвінки політиків, суддів, журналістів і дипломатів. Він  став причиною відставки прем’єра і програшу ним виборів.

Груєвський втік до Угорщини ще до оголошення першого вироку у справі, яка велася проти нього, у 2016 році. У листопаді 2018-го Угорщина надала йому політичний притулок від нібито переслідування уряду тодішнього македонського прем’єра Зорана Заєва.

На батьківщині колишньому прем’єру винесли вже п’ять вироків, згідно з якими він має відбути 12 років ув’язнення. Крім того, в судах розглядаються ще дві справи, які загрожують Груєвському 25-річним ув’язненням.

Груєвський відомий просербськими, проросійськими та євроскептичними поглядами. У квітні 2022 року Сполучені Штати запровадили проти нього санкції.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: