Португалія розслідує кібератаку, під час якої викрали секретні документи НАТО

Середа, 14 вересня 2022, 14:40

Прокуратура Португалії розслідує кібератаку на Генеральний штаб Збройних сил, під час якої секретні документи НАТО були викрадені та виставлені на продаж у даркнеті.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Euractiv.

"Підтверджуємо початок розслідування. Його очолює прокурор Центрального управління розслідування та прокуратури", — повідомили в Офісі генерального прокурора Португалії.

Згідно з португальською газетою Diário de Notícias, уряд був поінформований про ситуацію минулого тижня розвідувальними службами США через посольство в Лісабоні через повідомлення, яке, як повідомляється, було надіслано безпосередньо прем’єр-міністру Антоніу Кошті в серпні.

Та ж газета зазначила, що цей випадок вважається "надзвичайно серйозним" і що кібершпигуни США виявили "в даркнеті сотні документів, надісланих НАТО до Португалії, класифікованих як секретні та конфіденційні".

Міністерство оборони заявило, що вже розслідує "всі ознаки потенційного порушення комп’ютерної безпеки", і заявило, що "делікатність" розгляду означає, що подальші коментарі недоречні.

У заяві міністерства зазначено, що розслідування проводить Управління національної безпеки, "з яким міністерство оборони та збройні сили працюють у тісній координації".

Серед функцій Управління національної безпеки є "забезпечення безпеки секретної інформації в рамках національних рамок і міжнародних організацій, учасником яких є Португалія", а також виконання "функції акредитаційного органу для доступу фізичних або юридичних осіб до отримання та обробки секретної інформації".

Нагадаємо, наприкінці серпня стало відомо, що НАТО проводить оцінку шкідливості впливу витоку секретних військових документів, якими група хакерів торгує онлайн.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.