Президент ПАРЄ засудив плани РФ щодо псевдореферендумів, називає мобілізацію ескалацією війни

Середа, 21 вересня 2022, 16:56

Президент Парламентської асамблеї Ради Європи Тіні Кокс, якого до повномасштабного вторгнення в Україну звинувачували у проросійській позиції, засудив плани Росії провести "референдуми" на окупованих територіях України.

Про це повідомляє "Європейська правда", з посиланням на заяву президента ПАРЄ.

"Я рішуче засуджую рішення про організацію так званих "референдумів" на території України, незаконно окупованій російською армією. Це явна спроба анексувати частину території держави-члена Ради Європи в порушення міжнародного права. Цим діям не може бути виправдання, і не буде їх визнання ні політично, ні юридично", - заявив Кокс.

За його словами, президент і уряд Росії обрали шлях подальшої ескалації в загарбницькій війні, результатом якої можуть бути лише нові жертви та руйнування. "Сьогоднішнє ранкове рішення розпочати часткову мобілізацію в Російській Федерації, очевидно, є ще одним кроком у цьому напрямку. Усі ці рішення не підірвуть нашу підтримку України та її народу в цей важкий момент", - наголосив президент ПАРЄ.

Він закликав парламенти всіх держав-членів Ради Європи підтвердити свою підтримку територіальної цілісності та національного суверенітету України.

"Політика російського уряду явно не в інтересах російського народу, який буде нести її наслідки і страждати від неї. Жахає самовдоволення російських парламентарів, які не наважуються поставити під сумнів рішення свого президента та уряду, прискорено приймаючи нові репресивні закони, знищуючи таким чином те, що залишилося від парламентського контролю в Російській Федерації", - зазначив Кокс.

Як повідомлялося, після вигнання РФ з Ради Європи весною Кокс не захотів визнавати власну помилку минулих років, коли він системно захищав РФ у цій організації.

Читайте інтерв’ю "ЄП" з Тіні Коксом: В Україні кажуть, що я проросійський, але у мене інша позиція

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.