Кулеба: вступ України в НАТО дозволить не повторити помилок, зроблених з 2008 року

П'ятниця, 30 вересня 2022, 20:30

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба вважає, що Україна повинна стати членом Північноатлантичного Альянсу з огляду на внесок українських Збройних Сил у безпеку на континенті.

Як повідомляє "Європейська правда", про це Кулеба написав у Facebook.

Країни Балтії підтримують якнайшвидший вступ України до НАТО

"Членство України в НАТО давно назріло і перезріло. Україна вже є невід’ємною складовою євроатлантичної безпеки. Ми ще не маємо над собою парасольки п’ятої статті, але всі члени НАТО де-факто перебувають під парасолькою України, під захистом наших Збройних Сил", – зазначив міністр.

"Тому сьогодні Україна подала заявку на членство в НАТО, отримання якого за цих нових обставин не потребує надання ПДЧ (плану дій щодо членства) і дозволяє наших партнерам обнулити та не повторювати помилки, зроблені з 2008 року", – додав він.

Нагадаємо, на саміті НАТО в Бухаресті у 2008 році Україні та Грузії відмовили в плані дій щодо членства в Альянсі, посилаючись на позицію Москви. Після цього Росія здійснила збройну агресію проти обох країн.

"Перемога України – це і є безпека усього євроатлантичного простору. Альтернативи цьому немає", – підсумував глава українського МЗС.

Нагадаємо, в п’ятницю Володимир Зеленський оголосив про підписання Україною заявки на пришвидшений вступ до Північноатлантичного альянсу і закликав західних партнерів втілити підготовлені Україною пропозиції гарантій безпеки, викладені в Київському безпековому договорі (Kyiv Security Compact).

Генсек НАТО заявив, що Україна має право подати заявку на членство, але пріоритет зараз – допомога.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: