Парламент Грузії подолав вето президентки на "закон про прослуховування", який розкритикував ЄС

Вівторок, 6 вересня 2022, 19:09

Парламент Грузії у вівторок більшістю голосів подолав вето президентки Саломі Зурабішвілі, яке вона наклала на законопроєкт про прослуховування, що критикується Європейським Союзом.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на "Новости-Грузия".

На засіданні за подолання вето проголосували 68 депутатів. Лише 20 членів парламенту Грузії підтримали вето та зауваження до законопроєкту, які адміністрація президентки підготувала на підставі висновку Венеційської комісії.

Безпосередньо законопроєкт було ухвалено 79 голосами, проти проголосували 27 депутатів.

Нагадаємо, на початку червня парламент Грузії ухвалив "законопроєкт про прослуховування" – поправки до Кримінально-процесуального кодексу парламент Грузії, які дозволяють проводити негласні слідчі дії щодо 27 додаткових видів злочинів.

При цьому термін їхнього проведення збільшується з 6 до 9 місяців, а найчастіше – допускається і безстрокове здійснення.

Законопроєкт розкритикували грузинські неурядові організації, заявивши, що його положення "значно погіршують рівень захисту прав людини під час негласних слідчих дій".

Документ розкритикував і тодішній посол ЄС у Грузії Карл Харцель, заявивши, що пропоновані зміни "значно обмежують недоторканність приватного життя громадян Грузії без надання достатніх гарантій необґрунтованого вторгнення у приватне життя та захисту персональних даних".

Венеційська комісія, яка аналізувала "законопроєкт про прослуховування", зазначила, що він "був ухвалений поспіхом і вимагає оцінки впливу та глибшого опрацювання для обґрунтування необхідності та пропорційності запропонованих положень".

Як наслідок, президентка Грузії Саломе Зурабішвілі вперше з початку своїх повноважень скористалася правом вето і заблокувала ухвалення законопроєкту. Це, однак, подолала більшість у парламенті.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: