Президентка Грузії вперше використала право вето і заблокувала закон, який критикували в ЄС

Четвер, 23 червня 2022, 16:41

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі в середу вперше з часу перебування на посаді використала право вето і заблокувала законопроєкт, який розширював повноваження правоохоронців щодо стеження.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на "Грузия Online".

"Сьогодні я застосувала вето на закон, який стосується розширення прослуховування і, таким чином, обмеження прав людини. Я використовую його, тому що це повинно бути знаком того, що я не погоджуюся, і прийміть це", – зазначила Зурабішвілі.

Вона визнала, що парламент Грузії зможе подолати вето, але наголосила, що робитиме це й надалі щодо законів, які "будуть ухвалені в неправильному напрямку"

"Я поясню, чому я накладаю вето. Це більшою мірою політичне вето, ніж юридичне, тому що сьогодні в Грузії неможливо ухвалити закон, який ще більше обмежує права людини, коли нас, навпаки, просять дати більше гарантій у цьому напрямку, бути демократичнішими, європейськішими", – сказала президентка Грузії.

Законопроєкт передбачав зміни до Кримінально-процесуального кодексу Грузії щодо правил і термінів прослуховування у кримінальних справах. Поправки передбачають продовження максимально допустимого терміну проведення таємних слідчих заходів із трьох до дев'яти місяців.

Крім того, документ також збільшував коло злочинів, за якими можуть проводитись приховані слідчі дії.

Раніше законопроєкт розкритикував посол ЄС у Грузії Карл Харцель, заявивши, що пропоновані зміни "значно обмежують недоторканність приватного життя громадян Грузії без надання достатніх гарантій необґрунтованого вторгнення у приватне життя та захисту персональних даних".

Це не перший конфлікт між президенткою Грузії та рештою влади: на початку червня уряд подав позов до Конституційного суду країни проти Зурабішвілі, вимагаючи роз’яснити її та свої права та повноваження.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.