У ЄС розкритикували рішення парламенту Грузії збільшити повноваження правоохоронців

Середа, 8 червня 2022, 21:33

Голова постійного представництва ЄС у Грузії Карл Харцель розкритикував схвалені парламентом країни поправки до кримінально-процесуального кодексу, які розширюють коло випадків, у яких правоохоронці можуть вести негласні слідчі дії.

Заява Харцеля була оприлюднена в середу на сайті представництва ЄС у Грузії, повідомляє "Європейська правда".

"Хоча зміни у кримінально-процесуальному кодексі можуть бути легітимними з точки зору безпеки, ми з занепокоєнням наголошуємо, що поточні зміни значно обмежують недоторканність приватного життя громадян Грузії без надання достатніх гарантій необґрунтованого вторгнення у приватне життя та захисту персональних даних", – зазначив дипломат.

Він додав, що раніше ЄС поділився своїми побоюваннями з парламентом Грузії та запропонував направити новий закон до його остаточного доопрацювання до Венеціанської комісії для оцінки його відповідності європейським стандартам та прецедентному праву Європейського суду з прав людини.

"Ми бачимо, що Грузія продовжує ухвалювати важливі законодавчі зміни за допомогою прискорених парламентських процедур, без необхідних місцевих чи міжнародних консультацій та належного аналізу їхньої відповідності європейським стандартам", – додав Харцель.

Він закликав уряд Грузії дотримуватись зобов'язань щодо захисту прав людини та основних свобод, а парламент – негайно звернутися до Венеціанської комісії щодо законопроекту та взяти до уваги її рекомендації.

"Ми також закликаємо уряд сповістити дипломатичну спільноту про результати обіцяного розслідування за фактами широкомасштабного стеження за грузинськими та іноземними громадянами, виявленими у вересні 2021 року", - йдеться у заяві Харцеля.

Нагадаємо, злиті тоді у мережу записи розмов, які називають таємними записами Служби держбезпеки Грузії, містять деталі розмов посла ЄС Карла Харцеля, дипломатів США, Ізраїлю та деяких інших країн.

За інформацією ЗМІ, Єврокомісія надасть висновок щодо заявок України, Молдови та Грузії 8 червня або 15 червня. Червневий саміт Євроради відбудеться 23-24 червня. 

Прем’єр-міністр Грузії Іраклій Гарібашвілі заявив, що Євросоюз зробить помилку та зіграє на руку Росії, якщо Грузія не отримає статусу кандидата на вступ до ЄС.

Читайте також: Бій за кандидата: хто блокує заявку України на членство в ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: