Албанія розриває дипломатичні відносини з Іраном у відповідь на потужну кібератаку

Середа, 7 вересня 2022, 14:09

Уряд Албанії вирішив заморозити дипломатичні відносини з Іраном у відповідь на потужну кібератаку проти урядової цифрової інфраструктури, встановивши, що її здійснили за вказівкою Тегерану.

Як пише "Європейська правда", про рішення 7 вересня оголосив прем’єр Еді Рама.  

Прем’єр нагадав, що 15 липня цього року цифрова інфраструктура держвідомств зазнала потужної кібератаки, наслідком якої було її руйнування та викрадення даних. За його словами, нападникам тоді вдалося добитися незначної шкоди, порівняно з початковим задумом, і всі системи вдалося відновити. 

"У співпраці з партнерськими агентствами, які займаються протидією підривній кібердіяльності і які спрямували свої команди фахівців до Тірани, вдалося встановити без жодної тіні сумнів що атаки 15 липня були діями не якихось незалежних груп кіберзлочинців, а актом державної агресії. Поглиблене розслідування надало нам беззаперечні докази того, що кібератака проти нашої країни була організована і спонсорована Ісламською Республікою Іран, яка залучила для атаки проти Албанії чотири групи", - заявив Еді Рама.

За його словами, серед цих чотирьох команд одна раніше займалася кібератаками також проти Ізраїлю, Саудівської Аравії, Йордану, ОАЕ, Кувейту та Кіпру.

Прем’єр зазначив, що про висновки розслідування проінформовані стратегічні союзники Албанії і з ними поділилися доказами.

"З огляду на це, Рада міністрів вирішила невідкладно розірвати дипломатичні зв’язки з Іраном. Про рішення офіційною нотою повідомили посольство Ірану, яке просять протягом 24 годин залишити територію Албанії, включно з усім дипломатичним та адміністративно-технічним персоналом та охороною. Це радикальний захід, якого ми не хотіли, але який є вимушеним і повністю пропорційним серйозності і небезпеці кібератаки, що загрожувала паралічем держслужб, руйнацією систем і викраденням даних та електронної комунікації держвідомств", - заявив прем’єр.

За інформацією ЗМІ, пише "Балканський оглядач", кібератака сталася невдовзі перед "Всесвітнім самітом вільного Ірану", пов’язаним з іранською опозицією, який мав проходити в Албанії 23-24 липня. Форум скасували за день до події через можливі терористичні загрози. 

Нагадаємо, внаслідок потужної кібератаки стали недоступні сайти парламенту та офісу прем’єр-міністра, а також e-Albania – урядовий портал, який використовують усі албанці, а також іноземні жителі та інвестори для доступу до низки державних послуг.

Згодом стало відомо, що хакерам вдалося викрасти принаймні частину листування прем’єра

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: