Албанія зазнала потужної кібератаки

Вівторок, 19 липня 2022, 19:58

Протягом останніх вихідних Албанія стала об’єктом потужної кібератаки, внаслідок чого владі довелося відключити урядові сайти й призупинити надання державних онлайн-послуг.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Euractiv.

Унаслідок кібератаки стали недоступні сайти парламенту та офісу прем’єр-міністра, а також e-Albania – урядовий портал, який використовують усі албанці, а також іноземні жителі та інвестори для доступу до низки державних послуг.

Міністерству освіти довелося призупинити онлайн-реєстрацію для школярів, а Міністерство закордонних справ було змушене припинити всі онлайн-послуги у своїх консульствах за кордоном.

У неділю Національне агентство інформаційних послуг Албанії було змушене закрити всі публічні онлайн-сервіси та урядові вебсайти через кібератаку. Наступного дня уряд оприлюднив заяву, в якій запевнив у відсутності серйозних наслідків інциденту.

"Методи, які використовують ці зловмисники, схожі на (атаки), які спостерігаються в міжнародному кіберпросторі... На щастя, завдяки швидкому виявленню атак та реакції на них державні системи залишились неушкодженими", – йшлося в повідомленні.

У заяві також уточнюється, що всі інформаційні системи уряду мають резервні копії та будуть відновлені до повної функціональності, хоча не уточнюється, коли. В уряді також сказали, що системи не були зламані – тобто особисті дані не були скомпрометовані.

Деякі албанські ЗМІ припустили, що кібератака була здійснена з Росії. Є також версія, що за інцидентом може стояти Іран, обурений тим, що група іранських дисидентів переховувалась у таборі неподалік від албанської столиці Тирани.

Нагадаємо, протягом останніх тижнів низка держав Європи, зокрема ІталіяСловаччинаЛитваЕстонія й Латвія, повідомили про кібератаки з боку російських угруповань.

Високий представник ЄС із зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель засудив дії пов’язаних із Росією хакерів і хакерських угруповань, спрямовані проти держав-членів Євросоюзу.

Читайте також: НАТО на кіберзахисті: як Альянс допомагає Україні вберегтися від хакерських атак РФ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.