Поліція Албанії провела обшуки у порожній будівлі посольства Ірану

Четвер, 8 вересня 2022, 14:58

Албанська антитерористична поліція обшукала порожнє посольство Ірану в Тирані в четвер, через кілька годин після того, як іранські дипломати спалили документи в приміщенні після розриву дипломатичних відносин через кібератаку.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Reuters.

Албанія розірвала дипломатичні відносини з Іраном у середу, коли прем'єр-міністр Еді Рама звинуватив Ісламську Республіку в кібератаці, яка сталася в липні, і дав її дипломатам 24 години, щоб закрити посольство та покинути країну.

Поліція в масках, шоломах і автоматичних гвинтівках увійшла в будівлю, розташовану всього за 200 метрів від офісу Рами, після того, як звідти виїхали дві машини з дипломатичними номерами/

Раніше свідок Reuters бачив чоловіка всередині посольства, який кидав папери в іржаву бочку, а вогонь освітлював стіни триповерхової будівлі.

У рідкісному відеозверненні в середу Рама сказав, що липнева кібератака "загрожувала паралізувати державні служби, стерти цифрові системи та зламати державні записи, викрасти урядовий електронний зв’язок внутрішньої мережі та викликати хаос і безпеку в країні".

Вашингтон, найближчий союзник Албанії, також звинуватив Іран у нападі та пообіцяв "вжити подальших заходів, щоб притягнути Іран до відповідальності за дії, які загрожують безпеці союзника США".

Тегеран засудив рішення Тирани розірвати відносини, назвавши причини цього кроку "безпідставними претензіями".

Двосторонні відносини були напруженими з 2014 року, коли Албанія прийняла близько 3000 членів опозиційної групи "Народна організація моджахедів Ірану", також відомої під назвою на фарсі Mujahideen-e-Khalq, які оселилися в таборі поблизу Дурреса, головного порту країни.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: