Іспанія і Франція дозволили підсанкційним росіянам оплачувати утримання їхніх супер'яхт - ЗМІ

Четвер, 20 жовтня 2022, 12:59

Іспанія і Франція дозволили власникам супер'яхт, заморожених в рамках санкцій проти російських бізнесменів, оплачувати їх утримання.

Як повідомляє "Європейська правда", про це пише Reuters із посиланням на три джерела.

В Іспанії шість суден були заморожені в рамках санкцій, введених після вторгнення Росії в Україну в лютому. "Більшість" власників платять за їх утримання, екіпаж, докінг і страховку, повідомило джерело, обізнане з цим питанням.

За словами трьох джерел, фізичним особам зазвичай заборонено здійснювати фінансові операції в юрисдикціях, де вони перебувають під санкціями, але уряди Іспанії та Франції дозволяють здійснювати платежі відповідно до законодавства ЄС і національного законодавства.

Міністерство фінансів Іспанії повідомило, що закон 2014 року, прийнятий після анексії Криму Росією, дозволяє особам, що потрапили під санкції, здійснювати необхідні платежі для підтримки активів. Міністерство не підтвердило, чи були дозволені платежі.

У березні прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес пообіцяв, оголошуючи про заморожування однієї яхти в Іспанії, "рішуче" і "жорстко" вдарити по союзниках Путіна.

Наразі було продано лише одну яхту: Axioma була продана на аукціоні в Гібралтарі в серпні на вимогу банку, якому заборгував гроші JP Morgan, а не уряду.

Джеймс Яффа, юрист британської фірми Jaffa & Co, що спеціалізується на яхтах, в тому числі для російських клієнтів, сказав, що витрати на утримання таких яхт часто є "кишеньковими" для їх власників, в той час як несплата зборів може дозволити кредиторам, таким як суднобудівні верфі, вимагати, щоб суди санкціонували арешт і продаж яхти для ліквідації боргів.

Портова керуюча компанія Ocibar повідомила, що власники двох яхт, заморожених під санкціями в Іспанії і пришвартованих на її причалах в Таррагоні і на Майорці - Crescent і Lady Anastasia - здійснюють платежі, в тому числі за стоянку і комунальні послуги, а також утримують кістяк екіпажу.

У Франції заморожені п'ять яхт. Алексєй Кузьмічов, акціонер російського Альфа-банку, що потрапив під санкції, платить за два своїх судна в Каннах і Антібі відповідно до закону Європейського Союзу 2014 року, який дозволяє здійснювати платежі за утримання замороженого майна, повідомив його адвокат Філіп Бланшетьє.

Суд на початку жовтня постановив звільнити яхту в Антібі через процедурні помилки під час її арешту. Рішення по другій яхті очікується.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: