Іспанія "виселила" яхту російського олігарха через відсутність платежів за ремонт - ЗМІ

П'ятниця, 21 жовтня 2022, 18:29

Іспанська влада перемістила розкішну яхту, пов'язану з главою російської оборонної групи "Ростех", після того, як верф, де вона була пришвартована, перестала отримувати платежі за її ремонт.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє Reuters з посиланням на джерело в міністерстві транспорту Іспанії.

Багатомільйонна яхта Valerie була переведена на іншу пристань в минулому місяці, повідомило джерело і інші офіційні особи, підкресливши логістичні проблеми влади в управлінні суднами, що утримуються по всій Європі через санкції, введені через військові дії Росії в Україні.

Іспанія наказала "заморозити" судно - це означає, що воно не може бути використане або продане - в березні, заявивши, що діє на підставі санкцій Європейського Союзу. Яхта пов'язана з Сергєєм Чемезовим, союзником президента Росії Владіміра Путіна.

Платежі за ремонт судна на барселонській верфі MB92 припинилися незабаром після наказу про заморожування, повідомило джерело в міністерстві транспорту.

MB92 попросила владу перемістити судно, щоб можна було використовувати його причал, додало джерело.

Зараз Valerie пришвартована на сусідній пристані Marina Vela, і її назва була змінена на Meridian A, показують перевірки документації та фотографії судна, зроблені Reuters.

Джеймс Яффа, юрист британської фірми Jaffa & Co, яка спеціалізується на яхтах, сказав, що власники заморожених човнів "стикаються з важким питанням", коли справа доходить до витрат на утримання.

"Чи платити їм за утримання човна, який вони не контролюють і не отримують від нього ніякого задоволення, чи просто залишити його і подивитися, що з ним станеться?", - сказав він.

Яхта була переміщена 20 вересня співробітниками морського відомства у супроводі поліції цивільної гвардії Іспанії.

Яхта довжиною 85 метрів вартістю 140 мільйонів доларів формально належить падчерці Чемезова, Анастасії Ігнатовій, згідно з санкційним списком Європейського Союзу, до якого вона була додана у квітні.

У березні компанія Sulberg Services Limited, зареєстрована як власник яхти в судноплавній базі даних Equasis, безуспішно оскаржувала її арешт в іспанських судах.

В Іспанії, де шість суден були заморожені в результаті санкцій, введених після вторгнення Росії в Україну в лютому, поточні витрати на заморожену яхту залишаються відповідальністю власника.

Цього тижня агентство Reuters виявило, що інші росіяни, які потрапили під санкції, платять за утримання яхт, заморожених у Франції та Іспанії, використовуючи маловідомий європейський закон, прийнятий як внутрішнє законодавство, що дозволяє такі платежі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: