Молдові довелось спростовувати російські фейки про нібито підготовку мобілізації і вступу у війну

Понеділок, 3 жовтня 2022, 16:15

Молдові довелося спростовувати чутки про нібито наміри Кишинева оголосити мобілізацію та вступити у війну на боці України, про що почали поширювати інформацію у російських телеграм-каналах.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє Newsmaker.

У деяких російських телеграм-каналах з посиланням на "свої джерела" почали поширювати інформацію, що президентка Молдови Мая Санду нібито готується оголосити мобілізацію і Кишинів планує разом з Румунією відкрити додатковий фронт проти РФ, а частину мобілізованих громадян Молдови відправити для участі у війні в Україні. 

Міноборони Молдови змушене було публікувати спростування.

"У Молдові немає передумов для оголошення мобілізації. Закликаємо усіх отримувати інформацію лише з достовірних офіційних джерел", - закликали у відомстві. 

Згідно із законодавством країни, мобілізацію оголошує парламент за пропозицією Вищої ради безпеки. Президент може оголосити мобілізацію з погодженням парламенту. 

В середині вересня у російських джерелах розганяли інший фейк - відео з нібито актуальним пересуванням американської військової техніки на території Молдови. Міноборони довелось пояснювати, що насправді це кадри зі спільних навчань шість років тому.  

Нагадаємо, після оголошення в РФ мобілізації президентка Молдови Мая Санду скликала Вищу раду безпеки, щоб обговорити ризики цього рішення для Молдови. 

Вона також зазначила, що на тлі повномасштабної війни Росії проти України існує великий ризик порушення молдовського нейтралітету, і країна повинна мати можливість оборонятися, тому що нейтралітет "працює доти, доки його поважають інші".  

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: