Промисловість Німеччини скоротила споживання газу на 20% - дослідження

Вівторок, 1 листопада 2022, 17:56

Споживання природного газу в Німеччині в останні місяці значно скоротилося як серед домогосподарств, так і в приватному секторі – тільки за жовтень промисловість спожила на 19% блакитного палива менше.

Як повідомляє "Європейська правда", про це свідчить дослідження Центру збалансованого розвитку Школи Герті, що в Берліні.

На тлі заморожування поставок російського газу та спричиненої ним енергетичної кризи споживання в Німеччині в жовтні скоротилося на 19% у промисловому секторі та до 36% в приватних домогосподарствах і малому бізнесі, якщо порівняти з очікуваним споживанням без антикризових заходів.

За оцінками берлінських дослідників, економія газу з поправкою на температуру зросла майже вп'ятеро (з 4% до 19%) у період з вересня 2021 року по вересень 2022 року.

Іншими словами, незалежно від зовнішніх факторів, що впливають на споживання газу, таких як погода або загальний економічний розвиток, промисловий сектор Німеччини у вересні використав на 19% менше газу, ніж можна було б очікувати для цієї пори року.

Франція вперше почала постачати газ Німеччині на тлі енергетичної кризи

Домогосподарства та невеликі комерційні клієнти також почали суттєво скорочувати споживання газу в березні 2022 року, досягнувши 36% у вересні 2022 року. Серед можливих причин цього автори дослідження називають високі ціни, а також бажання підтримати Україну на тлі вторгнення Росії та підвищену увагу ЗМІ до енергетичної кризи.

За висновком науковців Школи Герті, ціни є ефективним засобом координації та стимулювання скорочення попиту на газ, а отже, запроваджені федеральним урядом енергетичні субсидії "стимулюють споживання природного газу, що своєю чергою призведе до подальшого зростання цін".

"Політика підтримки та пакети допомоги повинні бути ретельно розроблені, щоб пом'якшити труднощі, але зберегти стимули для економії газу", – додають вони.

Нагадаємо, на початку вересня, зважаючи на високі ціни на енергоносії, німецька коаліція погодила пакет допомоги населенню обсягом 65 мільярдів євро.

Читайте також: 65 млрд євро для громадян і бізнесів: як Німеччина опирається енергетичній агресії РФ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.