За останній рік російських дипломатів в Угорщині стало на 30% більше – розслідування

Вівторок, 1 листопада 2022, 22:40

Тоді як більшість держав ЄС ухвалили рішення про вислання російських дипломатів після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, в Угорщині їхнє число за останній рік зросло майже на третину.

Як повідомляє "Європейська правда", про це йдеться в розслідуванні угорського порталу Direkt36 і каналу RTL.

За даними журналіста Direkt36 Саболча Пані, наприкінці листопада 2021 року в Угорщині працювало 46 російських дипломатів, а наприкінці жовтня 2022-го – вже 62. Для порівняння: у Лондоні працюють 35 російських дипломатів, у Варшаві – 20, а в Братиславі – 15.

Експерт з питань політики безпеки, колишній офіцер військової розвідки Угорщини Йожеф Кіш Бенедек стверджує, що частина дипломатів РФ – а саме близько 60-70%, – імовірно, займаються розвідувальною роботою на додаток до своєї публічної місії.

Окремі російські дипломати можуть намагатися впливати на політичний клімат країни перебування, додає політолог Петер Креко.

Орбана треба просто перечекати – Кулеба

"У Греції, наприклад, ці (російські) дипломати працювали над тим, щоб спробувати змістити політичний клімат у суперечці щодо назви між Північною Македонією та Грецією у більш екстремальний бік і всупереч домовленостям. Або в Сербії вислали російських дипломатів через підозри, що вони можуть бути причетні до замаху на президента Чорногорії Міло Джукановича", – пояснив він.

Голова комітету з нацбезпеки парламенту Угорщини Золтан Сас повідомив, що на наступному закритому засіданні комітету запитає керівників спецслужб про зростання кількості російських дипломатів.

"Це ніколи не є дружнім жестом. Росія не є частиною нашого федеративного устрою, тому вона є країною з іншими інтересами. Якщо вона нарощує свій розвідувальний потенціал, це, безумовно, викликає занепокоєння, і угорські служби повинні реагувати на це предметно", – вважає він.

У відповідь на запит RTL в МЗС Угорщини заявили, що визначення кількості дипломатів завжди є "суверенним правом країни, яка їх направляє", і всі вони "проходять необхідні перевірки з точки зору національної безпеки".

Про позицію Угорщини і про те, як вона помиляється не вперше, читайте в публікації: Угорщина обирає сторону зла. Знову, як у 1939 році.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.