Макрон назвав революцією іранські протести та очікує труднощі у перемовинах про ядерну угоду

Понеділок, 14 листопада 2022, 13:11

Президент Франції Еммануель Макрон назвав іранські протести революцією та зауважив, що їхнє придушення Тегераном ускладнює перемовини щодо поновлення ядерної угоди 2015 року. 

Про це повідомляє Reuters, пише "Європейська правда". 

"Відбувається дещо безпрецедентне. Онуки революції здійснюють революцію та пожирають її", - сказав Макрон на запитання про те, як би він описав події в Ірані.  

Британія викликала заступника посла Ірану через погрози журналістам, які висвітлюють протести

Він сказав, що не вірить у те, що якісь нові пропозиції можуть допомогти оживити ядерну угоду та що для цього, можливо, потрібна буде цілковито нова рамка.

"Ця революція дуже багато що змінила… Не думаю, що будуть нові пропозиції, які можна зробити прямо зараз (для порятунку ядерної угоди)", - зазначив Еммануель Макрон.

У спілкуванні з France Inter після зустрічі з активістками з Ірану Макрон зазначив, що підтримує жорсткішу реакцію Заходу на те, як іранська влада придушує протести. 

"Великі складнощі у тому, щоби подбати про ефективність санкцій, щоб вони не били по населенню, і щоб бути певними, що їх наклали на правильних людей, тобто тих, хто у серці всієї системи", - додав він. 

Нагадаємо, протести в Ірані спалахнули 16 вересня через смерть 22-річної Махси Аміні, затриманої поліцією моралі за нібито неправильне носіння хіджабу. За місяць протестів загинули щонайменш десятки людей, у тому числі неповнолітні дівчата. Деякі правозахисні організації нарахували вже сотні загиблих.

Додаткові санкції проти Ірану - одне з питань, яке обговорюють на зустрічі міністрів закордонних справ ЄС у понеділок 14 жовтня.

Як повідомлялося, глава МЗС Естонії пропонує завчасно підготувати пакет санкцій проти Ірану, який мав би автоматично задіятися, якщо Тегеран поставить Росії ракети для використання у війні проти України. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: