Польща надішле дипломатичні ноти до всіх країн ЄС і НАТО у справі німецьких репарацій

Середа, 23 листопада 2022, 12:22

У середу Польща направить дипломатичні ноти до всіх країн ЄС, НАТО та Ради Європи щодо військових репарацій з боку Німеччини.

Про це заявив заступник глави МЗС Польщі Аркадіуш Мулярчик агентству PAP, повідомляє "Європейська правда".

"Сьогодні, серед іншого, за моєю ініціативою буде направлена дипломатична нота всім країнам Ради Європи, Європейського Союзу, країнам НАТО, нашим ключовим партнерам і друзям у світі, в якій ми поінформуємо про нашу дипломатичну ноту, про обґрунтування цієї ноти, чому ми її направили", - заявив заступник міністра.

За його словами, передбачається, що нота міститиме інформацію про непідтвердження Німеччиною збитків, завданих Польщі під час Другої світової війни, неповернення нею награбованих творів мистецтва, культурних цінностей, банківських ресурсів, а також про невиплату компенсацій польським громадянам, які постраждали внаслідок німецької агресії.

"Німці не хочуть про це говорити, не хочуть укладати міжнародну угоду, а судового шляху для постраждалих немає. Будемо систематично інформувати про це міжнародну громадськість", - заявив Мулярчик.

Він наголосив, що нота має стати інструментом роз'яснення міжнародній громадськості у світі, і насамперед дипломатам, політикам, людям, які цікавляться питаннями прав людини, юристам з міжнародного права, що "тема є невирішеною, що вона стосується європейського, міжнародного верховенства права, прав людини".

"Ми хочемо відкрити міжнародну дискусію про ставлення Німеччини, про те, як Німеччина відповідала чи не відповідала за Другу світову війну перед Польщею", - сказав Мулярчик.

За його словами, поки що Німеччина не відповіла на ноту Польщі щодо воєнних репарацій.

Нагадаємо, 3 жовтня МЗС Польщі надіслало дипломатичну ноту до Берліна з вимогою відшкодувати збитки, завдані під час Другої світової війни. У документі сказано, що сторони повинні вжити заходів для "постійного врегулювання наслідків агресії та німецької окупації в 1939-1945 роках".

1 вересня у Польщі була представлена ​​доповідь про репарації за військові втрати, яких країна зазнала внаслідок німецької агресії у Другій світовій війні. Польща оцінює свої втрати у 6,2 трлн злотих ($1,32 трлн) і збирається в майбутньому вимагати цю суму у Німеччини.

Глава правлячої партії "Право і справедливість" Ярослав Качинський заявив, що "боротьба за репарації триватиме довго, але ми будемо її проводити з усією послідовністю в глобальному масштабі".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.