Дуда: Польща й Німеччина повинні отримати в ЄС більше допомоги для українських біженців

Понеділок, 12 грудня 2022, 16:46

Президент Польщі Анджей Дуда вважає, що Варшава й Берлін повинні отримати більше фінансової допомоги від Європейського Союзу на тлі можливого збільшення кількості українських біженців у зимові місяці.

Як повідомляє "Європейська правда" з посиланням на PAP, про це Дуда сказав на пресконференції з президентом Німеччини Франком-Вальтером Штайнмаєром у Берліні в понеділок.

Польський президент зазначив, що Польща надала Україні масштабну військову підтримку, яку він оцінює приблизно в два мільярди доларів. "Ми із задоволенням отримуємо інформацію про те, що озброєння польського виробництва добре себе зарекомендувало і справді допомагає українським воїнам захищати українську територію", – додав він.

Дуда також розповів про підтримку, яка надається українським біженцям, і про те, що їхня кількість у Польщі зростає. За його словами, через знищення Росією критичної інфраструктури в Україні збільшується кількість людей, які тікають від "морозів, смерті та російських ракет".

"Кількість біженців у Польщі за останні місяці та тижні зросла. За нашими оцінками, зараз їх близько трьох мільйонів. Ми говорили про це з президентом (Штайнмаєром), оскільки це, напевно, означатиме збільшення кількості біженців з України в Німеччині", – наголосив він.

"Я сказав президенту (Німеччини), що я думаю, що ми повинні просити європейську спільноту, Європейську комісію, щоб була спеціальна фінансова підтримка, присвячена нашим країнам, які несуть особливий тягар у прийнятті біженців, які рятуються від російського вторгнення", – додав Дуда.

Наприкінці листопада, нагадаємо, прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький оголосив про зміни умов приймання біженців з України, відповідно до яких їхнє проживання у колективних закладах розміщення з березня 2023 року стане платним.

Читайте також: Боротьба за українців: чому Польща лідирує у залученні працівників з України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.