Українські біженці в Польщі з березня 2023 року платитимуть за проживання у закладах розміщення

Вівторок, 29 листопада 2022, 19:54

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький оголосив про зміни умов приймання біженців з України, відповідно до яких їхнє проживання у колективних закладах розміщення з березня 2023 року стане платним.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на "Польське радіо".

Зокрема з 1 березня 2023 року буде запроваджена оплата для тих українських біженців, які перебувають у колективних закладах розміщення більше 120 днів. Спочатку біженці з України покриватимуть 50 відсотків вартості проживання, через кілька місяців — 75 відсотків.

Цей обов’язок не поширюватиметься, зокрема, на людей з інвалідністю, дітей, вагітних жінок, осіб пенсійного віку та осіб, які піклуються про щонайменше трьох дітей.

У Польщі анонсували зміни у законі про допомогу біженцям з України

Також положення передбачають, що подання заявки на номер PESEL громадянами України, які приїхали до Польщі після російського нападу 24 лютого, буде обов’язковим. Біженцям, які отримають номер PESEL і покинуть Польщу, цей номер буде заморожено.

"Ми готуємося до можливої наступної хвилі біженців… і хочемо, аби система була відповідно приготована, щоби польські платники податків якнайменше мали платити за цю можливу чергову хвилю біженців", – пояснив прем’єр-міністр Польщі.

За даними Прикордонної служби Польщі, з початку російської агресії з України в’їхали майже вісім мільйонів людей, виїхали – 6 мільйонів 200 тисяч.

Хоча в Польщі не раз говорили про можливе зростання потоку людей з України після посилення російських ударів по інфраструктурі й серйозних перебоїв з електропостачанням, наразі цього не спостерігають, проте готуються до такого сценарію.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.