США хочуть до березня 2023-го запустити систему контролю допомоги Україні – ЗМІ

Середа, 14 грудня 2022, 17:22

Адміністрація президента США Джо Байдена планує до лютого 2023 року укласти контракт для реалізації трирічної ініціативи, спрямованої на контроль за наглядом американської військової та фінансової допомоги Україні.

Про це йдеться в телеграмі посольства США в Україні від 6 вересня, з якою вперше ознайомилося видання Politico, пише "Європейська правда".

Проблем із контролем допомоги Україні нема – глава профільного комітету Конгресу США

У телеграмі зазначається, що вже зараз Сполучені Штати намагаються відстежити всю допомогу, яку надають Україні – зокрема, за допомогою додатка, який працює на основі технології блокчейн, – але в умовах війни такий контроль все одно постає перед численними викликами.

Приміром, з міркувань безпеки існують суворі обмеження на кількість американських посадовців, які можуть перебувати в Україні. Крім того, важко знайти підрядників, готових працювати в районі підвищеного ризику, або організувати особисті зустрічі з урядовцями, лідерами громадянського суспільства та іншими особами, які отримують допомогу.

У зв’язку з цим США планують створити програму під назвою "Послуги з моніторингу, оцінки та аудиту звітності України" (Monitoring, Evaluation and Audit Services for Ukraine Reporting), або MEASURE, для надання допомоги з контролю за допомогою.

США не виявили ознак потрапляння зброї в Україні не в ті руки – Пентагон

Програма розрахована на трирічний період і передбачає, як випливає з телеграми американського посольства, "забезпечення присутності в (Україні) з метою здійснення дистанційного та особистого моніторингу з відвідуванням об'єктів, де це можливо".

Контракт на впровадження системи MEASURE з американською компанією планується укласти до лютого 2022 року, але в посольстві США в Україні висловили сподівання, що всі аспекти стратегії моніторингу будуть впроваджені протягом шести місяців – тобто до березня 2023-го.

У Державному департаменті Politico фактично підтвердили існування плану впровадження системи MEASURE, але лише вказали, що вона "перебуває на стадії закупівлі, і очікується, що рішення про надання контракту буде ухвалене в лютому".

Про створення системи стало відомо на тлі все частіших закликів Республіканської партії США, як в січні 2023 року отримає контроль над Палатою представників Конгресу, до посилення перевірки грошей і зброї, що надходять в Україну.

У відповідь на повномасштабне вторгнення РФ в Україну Конгрес виділив близько 66 мільярдів доларів на фінансування військової, економічної та гуманітарної допомоги Україні, а також поповнення Пентагоном запасів зброї.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.