Естонія: замість "танку з Нарви" встановлять радар для виявлення російських БПЛА

Понеділок, 5 грудня 2022, 17:02

Департамент поліції та прикордонної охорони Естонії планує побудувати в повіті Іда-Вірумаа 15 додаткових радарних позицій і створити сучасну можливість моніторингу безпілотників – зокрема і в місті Нарва на місці, де раніше був розташований радянський пам'ятник-танк.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Postimees.

Як пояснив префект Іда-Вірумаа Тарво Крууп, близько 70% річкового кордону Нарви вже охоплено моніторинговою технікою, "але цього недостатньо і не дає прикордонникам повного огляду того, що відбувається в прикордонній зоні".

"Таким чином, однією частиною проєкту з розвитку всього східного кордону було те, щоб і на Нарвській ділянці була забезпечена повна моніторингова здатність", – пояснив він.

Для зведення необхідних радарних позицій міністерство внутрішніх справ планує придбати у місцевих самоврядуваннях відповідні ділянки. Серед іншого, Нарвській міській запропонували побудувати в Естонії сучасну систему моніторингу дронів і все необхідне для неї в Нарві на місці, де раніше був пам'ятник-танк.

Нагадаємо, за розпорядженням уряду Естонії 16 серпня у місті Нарва та його найближчих околицях було перенесено шість монументів із радянською військовою символікою, у тому числі танк Т-34. Танк відвезли у військовий музей неподалік від столиці.

"Ця ділянка дуже добре підходить для спорудження такої вимогливої системи, оскільки вона розташована на прикордонній території, забезпечує гарний огляд і доступ, є досить великою і дає змогу спостерігати за дальніми дистанціями не тільки на суші, але частково і на Нарвській затоці та морі", – додав Тарво Крууп.

Віцеканцлер із внутрішньої безпеки міністерства внутрішніх справ Естонії Вейко Коммусаар зазначив, що система виявлення та нейтралізації дронів допоможе підняти безпеку кордону на новий рівень.

Загальна довжина сухопутного кордону Естонії та Росії становить 136 кілометрів, його облаштування розраховують завершити у 2026 році. Першу ділянку завдовжки 23,5 кілометра достроково обладнали в червні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: