ЄС ввів новий раунд санкцій за придушення протестів у Ірані

Понеділок, 23 січня 2023, 16:18

ЄС у понеділок запровадив санкції проти десятків іранських чиновників, включаючи міністра, регіональних губернаторів і депутатів, підозрюваних у придушенні протестів, але не наважився додати Корпус вартових Ісламської революції до свого чорного списку терористичних угруповань.

Про це як пише "Європейська правда", повідомило агентство АР.

На зустрічі в Брюсселі міністри закордонних справ ЄС погодилися ввести заборону на в'їзд і заморозити активи міністра спорту і молоді Ірану Хаміда Саджаді, звинувативши його в тому, що він тиснув на іранських спортсменів, аби змусити їх мовчати.

Іран не визнає анексію захоплених Росією українських регіонів - глава МЗС

Під ударом опинилися також іранські сили спеціальної поліції, звинувачені у застосуванні надмірного насильства і смертоносної сили проти беззбройних протестувальників.

Також санкції було накладено на "Штаб із забезпечення права і заборони зла", іранську урядову установу, яка, на думку ЄС, несе відповідальність "за визначення і впровадження надмірно суворих моделей поведінки в суспільстві".

Під ударом опинилися компанії, пов'язані з кібербезпекою, шпигунським програмним забезпеченням, фільтрацією соціальних мереж і виробництвом обладнання для забезпечення безпеки, яке, як стверджується, використовувалося під час репресій.

Після рішення Європарламенту Іран застеріг ЄС від "пострілу собі в ногу"

Обмежувальні заходи були застосовані до старших офіцерів Корпусу вартових Ісламської революції і деяких її регіональних підрозділів.

ЄС вже запровадив три раунди санкцій проти іранських чиновників і організацій - в тому числі міністрів, військових і іранської поліції моралі - за порушення прав людини у зв'язку з протестами, що спалахнули в Ірані в середині вересня у зв'язку зі смертю Махси Аміні.

22-річна жінка померла після того, як її заарештувала поліція моралі за нібито порушення суворого дрес-коду. 

Щонайменше чотири людини були страчені з моменту початку демонстрацій після швидких та закритих судових процесів. 

Щонайменше 519 людей було вбито і понад 19 200 заарештовано під час протестів.

Цей рух став одним з найбільших викликів шиїтській теократії Ірану з часів Ісламської революції 1979 року.

Минулого тижня Іран попередив Європейський Союз, що він "вистрілить собі в ногу", якщо визнає Корпус вартових ісламської революції терористичною організацією.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.