Новий спікер Палати представників США готує візит на Тайвань – ЗМІ

Понеділок, 23 січня 2023, 17:35

Нещодавно призначений спікер Палати представників США республіканець Кевін Маккарті планує до кінця року здійснити візит на Тайвань – острів, який проголошує себе незалежною державою і який Китай вважає своєю територією.

Про це, як повідомляє "Європейська правда", повідомило американське видання Punchbowl News.

За інформацією видання, міністерство оборони США вже почало планування візиту Маккарті. В адміністрації президента США очікують, що він відбудеться навесні 2023 року, оскільки республіканці в Палаті представників прагнуть зробити протидію Китаю головним напрямком своєї більшості.

Очікується, що поїздка спікера американської Палати представників на Тайвань призведе до чергового дипломатичного загострення між США й Китаєм.

Більш консервативні політики підштовхують адміністрацію Байдена до категоричнішої позиції щодо Тайваню, який, на думку американських чиновників, перебуває під зростаючою загрозою вторгнення з боку Пекіна.

Нагадаємо, що попередниця Маккарті на посаді – демократка Ненсі Пелосі – відвідала Тайвань улітку 2022 року, ставши першою з 1997 року американською посадовицею такого рівня, що пішла на цей крок.

Адміністрація Байдена спочатку виступала проти візиту Пелосі на Тайвань, посилаючись на можливість ескалації напруженості у відносинах з Китаєм. Попри ризики, про які попереджав Пентагон, Пелосі все одно вирішила здійснити поїздку, і її супроводжували американські військові літаки.

У відповідь Китай активізував військові навчання поблизу острова як тактику залякування, а китайські високопосадовці виступили проти цього візиту як порушення політики США щодо Тайваню.

Зазначимо, що Маккарті минулоріч підтримав поїздку Пелосі та сказав, що також відвідає Тайвань у разі обрання спікером нижньої палати Конгресу. Нещодавно він просував голосування в Палаті представників за створення спеціального комітету з питань Китаю, яке отримало значну підтримку демократів.

Ані Маккарті, ані Пентагон не прокоментували інформацію.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: