Катастрофа порома "Естонія": слідчі з трьох країн відкидають версію про вибух на судні

Понеділок, 23 січня 2023, 19:20

Аварія порома "Естонія" у 1994 році, в результаті якої загинули майже 900 людей, була спричинена, найімовірніше, занедбаним станом судна – версії про можливий підрив порома чи його зіткнення з іншим судом не підкріплені достатніми доказами.

Як повідомляє "Європейська правда" з посиланням на ERR, такими є проміжні результати спільного розслідування Естонії, Фінляндії та Швеції, представлені в понеділок.

"Наразі не виявлено нічого, що суттєво змінило б технічні висновки і причини аварії, представлені у звіті комісії з розслідування аварії "Естонії" (JAIC) за 1997 рік", – заявили Центр розслідування інцидентів із безпекою Естонії та Шведський державний департамент розслідувань катастроф у спільному звіті.

Голова естонського Центру розслідування інцидентів із безпекою Рене Арікас, представляючи проміжний звіт, зазначив, що поки що немає інформації про те, що загибель порома була спричинена зіткненням з іншим судном, також немає інформації про те, що в носовій частині корабля стався вибух.

На пресконференції представники Естонії, Швеції та Фінляндії також продемонстрували журналістам фрагменти тривимірної моделі корабля з використанням 45 тисяч фотографій і, серед іншого, розташування пробоїн на борту.

У Швеції оприлюднили нові факти щодо катастрофи порому "Естонія", який потонув у 1994 році

"У моделі ми бачимо пошкодження на правому боці і на морському дні. Моделювання показує, що морське дно відповідає пошкодженням", – сказав гендиректор Шведського державного департаменту розслідування катастроф Йонас Бекстранд.

За його словами, довжина пошкодження між двома пробоїнами по правому борту становить близько 22 метрів, що повторює форму морського дна. "Ми ще не закінчили роботу, але, схоже, ураження було викликане можливим зіткненням із морським дном", – зазначив Бекстранд, додавши, що зіткнення з морським дном, імовірно, спричинило і деформацію містка корабля.

Нагадаємо, пором "Естонія" затонув наприкінці вересня 1994 року. Унаслідок катастрофи загинули 852 людини, включно з громадянами Латвії, Естонії. Фінляндії, Швеції тощо. Катастрофа вважається найбільшою корабельною трагедією в Європі у мирний час.

За офіційною версією, паром "Естонія" затонув через те, що під час шторму відійшов носовий візор і через автомобільну палубу всередину потрапила величезна кількість води, що призвело до перекидання і затоплення судна.

Але після виходу фільму-розслідування Discovery Network у 2020 році, в якому показали невідомі раніше отвори в корпусі затонулого судна, у Швеції заявили, що ініціюють зміни до закону, щоб дозволити підводну експертизу порома.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: