Міністр оборони Молдови про вступ до НАТО: зараз це не обговорюється, та й ми не готові

Середа, 25 січня 2023, 13:28

Рішення про відмову від закріпленого в конституції нейтрального статусу Молдови і приєднання до військового альянсу має бути ухвалено після широких консультацій із громадянами країни.

Про це заявив міністр оборони Молдови Анатолій Носатий, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на IPN.

В інтерв'ю Politico президентка Мая Санду зазначила, що наразі точаться серйозні дискусії щодо того, чи може Республіка Молдова самостійно забезпечити власну безпеку, чи необхідно вступити до більшого альянсу. У зв'язку з цим міністр оборони заявив, що відмова від статусу нейтралітету має збігатися з бажанням народу стати частиною військового блоку чи ні.

"На жаль, оборонна сфера забута, інвестиції не зроблені, тому ми не можемо протистояти нинішнім викликам. Наш статус нейтралітету залишив нас самих і з системою захисту, яка сьогодні не актуальна. Перегляд статусу нейтралітету має бути зроблений політиками, але це має бути здійснено з урахуванням думки громадян. Ця тема має бути предметом обговорення, аналізу, це демократичний процес, який має відбутися відповідно до всіх положень", - сказав Анатолій Носатий.

Він вважає, що приналежність до військового союзу не обов'язково означає вступ до НАТО. На думку міністра, Республіці Молдова ще далеко до стандартів країн-членів НАТО.

"Усі говорять про НАТО, але пані президент згадувала не про НАТО, а про альянс. Союзи ж бувають різними, є місцеві, регіональні союзи. Але всі ті, хто хоче маніпулювати на цю тему, посилаються на НАТО. НАТО - дуже сильний військово-політичний союз, а одного бажання стати його членом недостатньо. Треба відповідати, бути прийнятим, впровадити стандарти в систему підготовки, оснащення. По-перше, зараз це навіть не обговорюється, але ми й не готові. Це дискусія тільки для того, щоб створити полеміку в суспільстві, відвернути увагу від інших проблем. Перш за все, ми повинні дізнатися, чого хочуть громадяни Республіки Молдова", - додав міністр оборони.

Заява Маї Санду про можливість вступу до альянсу викликала хвилю критики. Політики з Республіки Молдова та Російської Федерації звинуватили владу Кишинева у спробі втягнути країну у війну.

"Я не коментую слова тих, хто хоче, щоб Республіка Молдова була слаборозвиненою країною, у якої немає системи захисту, немає стійкості. Вони хочуть, щоб у нас не було можливості реагувати на виклики. Усі ці обговорення є складовою частиною гібридної війни, яка йде проти влади і державності Республіки Молдова", - підкреслив міністр оборони.

Як повідомлялося, у російській Держдумі заявили, що вступ Молдови до НАТО може призвести до руйнування державності цієї країни.

Молдова не є членом НАТО, але співпрацює з Альянсом, зокрема шляхом участі в миротворчих силах у частково визнаному Косово. Крім того, у грудні представник країни вперше взяв участь у грудневому засіданні НАТО в Бухаресті.

Зазначимо, що наразі більшість громадян Молдови висловилися б проти вступу республіки до НАТО на референдумі.

Детальніше на тему можливої відмови Молдови від нейтрального статусу читайте у статті Кінець нейтралітету Молдови: що стоїть за словами Санду про вступ до НАТО.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.