Глава МЗС Угорщини заявив, що Швеція повинна діяти "по-іншому" для вступу до НАТО

Середа, 1 лютого 2023, 10:32

Шведський уряд повинен діяти по-іншому, якщо він хоче заручитися підтримкою Туреччини щодо своєї заявки на вступ до НАТО.

Про це заявив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто, пише "Європейська правда" з посиланням на Euractiv.

Після зустрічі зі своїм турецьким колегою Мевлютом Чавушоглу у вівторок Сійярто заявив, що спалення Корану біля посольства Туреччини в Стокгольмі минулого тижня було "неприйнятним".

"Стверджувати, що спалення священної книги є частиною свободи вираження поглядів - це абсолютна дурість", - сказав Сійярто.

Окрім Туреччини, Угорщина є єдиною країною НАТО, яка досі не ратифікувала заявки на членство Швеції та Фінляндії. За словами Сійярто, Угорщина має чіткий намір сказати "так", але не намагатиметься впливати на Туреччину у своєму рішенні.

Під час тієї ж пресконференції міністр закордонних справ Туреччини підтвердив, що Анкара наразі не схвалить заявку Швеції на вступ до НАТО.

"Якщо Швеція виконає свої зобов'язання, тоді ми можемо сісти і поговорити. Але зараз ми не можемо сказати "так" заявці Швеції на вступ до НАТО", - сказав Чавушоглу.

Нагадаємо, прем’єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон закликав усі політичні сили докластись до зменшення напруженості на тлі антитурецьких акцій, через які Анкара погрожує не схвалити вступ країни в Північноатлантичний альянс.

Після спалення Корану біля посольства Туреччини у Стокгольмі Туреччина призупинила тристоронні переговори зі Швецією та Фінляндією, заявивши, що розмовляти "безглуздо".

Попри це Швеція сподівається на приєднання до НАТО влітку цього року. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: