Остін сподівається на вступ Швеції і Фінляндії у НАТО до липня

Середа, 15 лютого 2023, 15:59

Глава Пентагону Ллойд Остін висловив сподівання, що Швеція та Фінляндія стануть членами НАТО до саміту Альянсу у липні. 

Про це, як повідомляє кореспондент "Європейської правди", він сказав на брифінгу після засідання міністрів оборони країн НАТО у Брюсселі.

"Я точно сподіваюсь, що вони будуть (членами НАТО на саміті у Вільнюсі влітку. - Ред.). І я знаю, що всі мої колеги відчувають те саме. Вони готові до вступу зараз. Це дві країни, які мають високий рівень спроможності, що принесе велику цінність Альянсу, коли вони приєднаються.  Ми тренувались з ними у минулому, вони багато інвестували у модернізацію", - заявив Остін.

Водночас він підкреслив, що коли і як приєднаються дві держави до НАТО, залежить від керівництва обох країн. 

"Я знаю, що керівництво прагне рухатися вперед. Побачимо, що відбудеться. Я не хочу прогнозувати. Я тільки скажу: усі мої колеги підтримують мене і кажуть: ми б хотіли побачити їхній вступ якомога швидше", - додав глава Пентагону.

Нагадаємо, у Швеції та Фінляндії допустили сценарій окремого вступу в НАТО, але сподіваються на одночасність.

Раніше ЗМІ повідомили, що Фінляндія та Швеція скоординували свої кроки на випадок, якщо Фінляндія виявиться процедурно готовою до вступу в НАТО раніше за свою союзницю.

У публічних заявах ключові посадовці Фінляндії продовжують запевняти, що хотіли б вступити до Альянсу "якнайшвидше та одночасно зі Швецією".

Туреччина, яка блокувала приєднання двох країн до НАТО, натякає, що вже не має претензій до Фінляндії та готова ратифікувати її заявку окремо. 

Детальніше на цю тему - у відеоблозі ЄвроПравди "Розширення НАТО підірве сили РФ у Балтії. Але Туреччина проти".


Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: