У Швеції та Фінляндії допустили сценарій окремого вступу в НАТО, але сподіваються на одночасність

Середа, 15 лютого 2023, 11:08

Слідом за заявою генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга міністри оборони Фінляндії та Швеції допустили сценарій, за якого вони вступлять до Альянсу не одночасно.

Про це з Брюсселя повідомляє кореспондент "Європейської правди".

У розмові з журналістами перед міністерською зустріччю НАТО в середу очільник фінського Міноборони Мікко Савола зазначив, що обговорював це питання зі Столтенбергом і шведським колегою.

"Наша мета – це, звісно, саміт у Вільнюсі, й ми готові доєднатись (до Альянсу). Уже 28 із 30 країн НАТО ратифікували наш вступ. Ми чекаємо на Угорщину й Туреччину", – сказав він.

"Для Фінляндії, Швеції і також НАТО краще, щоб вступ відбувся одночасно. Ми обоє хочемо стати членами НАТО якнайшвидше… Це краще для оборонного планування, і в нас тісна двостороння співпраця зі Швецією. Швеція – наш найближчий партнер",– пояснив Савола.

Генсек НАТО натякнув, що Швеція та Фінляндія можуть вступити до Альянсу окремо

Своєю чергою міністр оборони Швеції Пол Йонсон також зазначив, що прагнення Стокгольма й Гельсінкі – "приєднатись до Альянсу разом".

"Але, звісно, ми поважаємо той факт, що саме Анкарі вирішувати, як вони хочуть здійснити процес ратифікації – разом чи окремо", – додав він.

Раніше ЗМІ повідомили, що Фінляндія та Швеція скоординували свої кроки на випадок, якщо Фінляндія виявиться процедурно готовою до вступу в НАТО раніше за свою союзницю.

З юридичної точки зору процес вступу двох країн не пов’язаний між собою, але Фінляндія і Швеція від початку рухалися до членства "у парі" і сподівалися вступити в НАТО одночасно, але великою перешкодою стали проблеми між Анкарою та Стокгольмом. При цьому Туреччина натякає, що вже не має претензій до Фінляндії та готова ратифікувати її заявку окремо. 

У публічних заявах ключові посадовці Фінляндії продовжують запевняти, що хотіли б вступити до Альянсу "якнайшвидше та одночасно зі Швецією".

Детальніше на цю тему - у відеоблозі ЄвроПравди "Розширення НАТО підірве сили РФ у Балтії. Але Туреччина проти".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: