Глава Міноборони Швеції: "Для нас перемога України у війні – ключовий стратегічний інтерес"

коротко
Четвер, 16 лютого 2023, 12:15

Від початку повномасштабного вторгнення Росії Швеція стала одним із важливих європейських союзників України.

Загальний обсяг десяти пакетів шведської військової допомоги Києву за цей період становить близько мільярда євро – причому майже половину з них було схвалено буквально останніми днями.

Про допомогу Україні, а також ситуацію зі вступом до НАТО й те, які дві помилки зробив Владімір Путін, журналіст "Європейської правди" Олег Павлюк розпитав міністра оборони Швеції Пола Йонсона на полях міністерської зустрічі країн Альянсу. 

Коротко, про що говорив Пол Йонсон:

– Відомо, що Швеція надає велику підтримку Україні, зокрема й у військовому плані. Чому для вашої країни важливо робити це?

– Бо, звісно, йдеться про інвестиції і в нашу безпеку. А також – про полегшення страждання людей в Україні.

Для Швеції перемога України у війні, відновлення територіальної цілісності, незалежності й свободи – це ключовий стратегічний інтерес.

Адже українські військові воюють не лише за Україну, а й за весь безпековий порядок Європи.

– Прем’єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон відвідав Київ вперше з моменту вступу на посаду. Що цей візит означає?

– Гадаю, це – вираження того, що ми наразі головуємо в Раді Європейського Союзу. І ми, звісно, працюємо над тим, щоб Україна як держава-кандидат рухалась ближче до ЄС.

Водночас ми надаємо Україні військову допомогу в різних аспектах.

Це і тренувальні місії, в яких ми беремо участь – Interflex (британська місія з підготовки українських військових), EUMAM Ukraine (місія ЄС) у Польщі та Німеччині. Ми також незабаром розпочнемо місію з навчання розмінуванню в Литві.

Ми надсилаємо бойові машини CV 90, працюємо над відправленням артилерійських систем Archer, а також більшої кількості системи протиповітряної оборони.

У Швеції є власні винищувачі Gripen. Чи зверталась до вас Україна з проханням передати ці літаки

– У нас є багато переліків із проханнями про озброєння з українського боку. Я добре спілкуюся з міністром оборони України Олексієм Резніковим. І, звісно, прем’єр-міністру (Швеції) президент Володимир Зеленський також висловив таке бажання.

Надсилання Gripen для нас є викликом через те, що нам вони потрібні для захисту суверенітету та недоторканності нашого повітряного простору.

– Інколи відчувається, нібито Захід буде відчувати "втому" від військової підтримки України. На вашу думку, чи настане момент, коли Захід тиснутиме на Україну для переговорів із Росією просто тому, що більше не може підтримувати той самий рівень військової допомоги?

– Мені так не здається.

На мою думку, Путін припустився двох вирішальних помилок. По-перше, суттєво недооцінив Збройні Сили України та волю українців боротись, і боротись наполегливо.

А друга річ, яку він недооцінив – це згуртованість між ЄС і НАТО. Це привело нас до руху у правильному напрямку.

Я маю на увазі, що Україна перемогла битву за Київ, Харків, Херсон, відвоювала острів Зміїний. Для українського народу ситуація йде в правильному напрямку.

І ми підтримуватимемо вас стільки, скільки буде потрібно, щоб гарантувати вашу незалежність і територіальну цілісність.

– Навіть якщо Україна почне відвойовувати Крим військовим шляхом, що Росія вже оголосила "червоною лінією"?

– Так само, як Росія вже намагалася незаконно анексувати чотири області України, вона незаконно анексувала Крим.

Крим – український. Він не російський.

Пол Йонсон також заявив, що Фінляндія та Швеція будуть вступати в НАТО спільно, не дивлячись на сигнали, що НАТО може розглядати варіант окремого вступу цих двох країн.

Повне інтерв’ю – у матеріалі Міністр оборони Швеції: інтерв'ю про вступ до НАТО, САУ Archer та літаки Gripen для України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: