У прокуратури ЄС у Софії серйозні кадрові проблеми: звільняються прокурори та співробітники

Середа, 22 лютого 2023, 10:47

Європейська прокуратура (EPPO) в Софії відчуває кадрові проблеми: деякі з делегованих ЄС прокурорів, які почали працювати над справами про шахрайство з ПДВ та грошима ЄС в Болгарії, звільняються, а інші вже подають заявки на іншу роботу.

Про це пише Euractiv, повідомляє "Європейська правда".

EPPO є незалежною децентралізованою прокуратурою ЄС, яка уповноважена розслідувати, переслідувати та притягати до відповідальності осіб, винних у злочинах, що впливають на бюджет ЄС.

EPPO в Софії почав функціонувати в 2020 році, але наразі двоє з дев'яти делегованих ЄС прокурорів Болгарії подали у відставку і повертаються до роботи в болгарській судовій системі, а третій прокурор наразі подає заявку на роботу в Євроюст.

Ще п'ятеро беруть участь у конкурсах на повернення до болгарської прокуратури, яку ЄС критикує за погані результати у боротьбі з корупцією на найвищих щаблях влади.

Що стосується інших співробітників, то звільнилися майже всі адміністратори і деякі помічники прокурорів.

Адміністратори, які звільнилися з реєстру, поінформували головного прокурора ЄС Лауру Ковеші про низку порушень.

Офіс Ковеші у коментарі зазначив, що "відставки мають особистий характер, тому EPPO як організація не може коментувати це".

Річний звіт прокуратури має бути опублікований на початку березня, і очікується, що Ковеші прокоментує проблеми в Болгарії та інших країнах ЄС.

Поки що болгарський офіс домігся лише одного умовного вироку у кримінальній справі проти співробітника Державного сільськогосподарського фонду, який управляє сільськогосподарськими субсидіями ЄС. Ця справа була ініційована болгарською прокуратурою і передана до EPPO після того, як ця інституція ЄС почала функціонувати.

Вже під час процесу відбору європейських делегованих прокурорів виникли кадрові питання. Після першої процедури Колегія EPPO затвердила лише чотирьох з 10 прокурорів, висунутих Вищою судовою радою Болгарії, тоді як решта були відхилені як непридатні. Після цього кількість делегованих європейських прокурорів у Софії збільшилася до дев'яти, хоча загалом потрібно 15 осіб.

Раніше Ковеші заявила, що її відомство готове до розслідування випадків ухиляння від санкцій Європейського Союзу проти Росії, коли це порушення буде криміналізоване на рівні блоку.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: