Український бізнес просить ООН і Туреччину сприяти роботі "зернової угоди"

Вівторок, 28 лютого 2023, 19:34

Бізнес-спільнота України у вівторок виступила зі спільним закликом до сторін-гарантів Чорноморської зернової ініціативи – ООН і Туреччини – сприяти її стабільній роботі, продовженню і розширенню, а також забезпечити вільне торговельне судноплавство в регіоні Чорного моря.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на текст заяви, яку поширило міністерство відновлення України.

Підписанти заяви – Європейська бізнес-асоціація, Американська торговельна палата й Український клуб аграрного бізнесу – вказують, що бізнес уже четвертий місяць поспіль потерпає від планомірних дій російської делегації в Спільному координаційному центрі, що здійснює перевірки зерновозів у межах "зернової угоди".

Вони закликають забезпечити стабільну та своєчасну роботи інспекторів при СКЦ для прискорення руху суден, а також забезпечити вільне торговельне судноплавство в Чорному морі для всіх сторін або створити рівні умови для українського та російського експорту, поширивши перевірки і на судна РФ.

Також бізнес просить підтримати продовження "зернової угоди" щонайменше на один рік з автоматичним продовженням, а ще – розширити її дію на Миколаївський морський порт та інші порти й термінали в Бузько-Дніпровському каналі й спеціалізований морський порт "Ольвія".

Україна домагатиметься продовження дії "зернової угоди" на рік

"Міністерство відновлення підтримує цю заяву та закликає міжнародну спільноту сприяти безпеці цивільного судноплавства в Чорному морі", – зазначають в українському відомстві.

Чорноморська зернова ініціатива, укладена за посередництва ООН і Туреччини в липні минулого року, дозволила експортувати зерно з трьох українських портів. Угода була продовжена в листопаді і її дія закінчується 18 березня, якщо не буде досягнуто домовленості про продовження.

Згідно з угодою, Україна експортує близько 3 мільйонів тонн сільськогосподарської продукції на місяць, але Васьков заявив, що Україна може експортувати 6 мільйонів тонн на місяць з портів Одеської області та збільшити цей показник до 8 мільйонів тонн, якщо до угоди приєднається Миколаїв.

У Міністерстві закордонних справ та Мінінфраструктури України 15 лютого звинуватили Росії у зриві роботи "зернового коридору".

Нагадаємо, наприкінці жовтня - на початку листопада Росія погрожувала виходом з Чорноморської зернової ініціативи та заявила про призупинення своєї участі, але врешті передумала і повернулась до "зернової угоди". У МЗС України спростували заяву президента РФ Владіміра Путіна про те, нібито Україна при цьому взяла якісь нові зобов'язання.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.