Партія влади в Угорщині знову хоче відкласти голосування за вступ Швеції та Фінляндії в НАТО

Вівторок, 14 березня 2023, 17:12

Угорська партія влади "Фідес" у вівторок запропонувала відкласти заплановану на наступний тиждень парламентську сесію, де мали розглянути питання ратифікації протоколу про вступ Фінляндії та Швеції в НАТО.

Про це, як повідомляє "Європейська правда", першою повідомила угорська депутатка від опозиційної Демократичної коаліції Агнеса Вадай.

"Щойно отримала листа від (віцепрем'єра Жолта) Шем'єна. Партії уряду не хочуть проводити парламентську сесію наступного тижня. Тож ратифікація вступу Фінляндії та Швеції в НАТО знову буде скасована. Цей уряд проросійський, проти ЄС і тепер – проти НАТО!" – написала вона у Facebook.

У партії "Фідес" підтвердили агентству Reuters, що парламент не буде проводити сесію наступного тижня, що, за їхніми словами, пов'язано із "затримкою в переговорах з Брюсселем" – йдеться про суперечку Угорщини та Єврокомісії щодо виділення коштів ЄС.

Туреччина відновила переговори з Фінляндією і Швецією щодо їхнього вступу в НАТО

"Парламентська група ухвалить рішення щодо вступу Фінляндії та Швеції до НАТО після того, як делегація законодавців (які відвідали ці дві країни) надасть звіт про цей візит", – додали у пресслужбі "Фідес".

Процес ратифікації в парламенті Угорщини застряг із липня 2022 року, а в лютому угорський прем’єр Віктор Орбан звинуватив Фінляндію і Швецію в поширенні "відвертої брехні" про демократію і верховенство права в його країні.

Голосування за вступ обох країн в Альянс у березні відкладається вже вдруге.

Нагадаємо, донедавна Будапешт не висував жодних вимог до Гельсінкі та Стокгольма, однак під кінець лютого у партії Орбана дали зрозуміти, що мають свої претензії, та вирішили направити делегацію до Швеції та Фінляндії.

7 березня парламентська делегація Угорщини після зустрічі зі спікером шведського парламенту заявила, що підтримує заявку Швеції на членство в НАТО.

Детально про ситуацію, яка складається з розширенням НАТО, читайте у статті: Чому Фінляндія може вступити до Альянсу наодинці.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: