Угорська делегація у Стокгольмі заявила про підтримку заявки Швеції на вступ до НАТО

Вівторок, 7 березня 2023, 14:02

Парламентська делегація Угорщини після зустрічі зі спікером шведського парламенту заявила, що підтримує заявку Швеції на членство в НАТО.

Про це пише Associated Press, пише "Європейська правда".

У вівторок угорська делегація заявила, що парламент у Будапешті зрештою ратифікує заявку Швеції на вступ до НАТО.

"Ми підтримуємо членство Швеції в НАТО. Ми чітко дали зрозуміти, що угорський уряд, угорський президент, прем'єр-міністр і більшість угорських парламентарів однозначно підтримують членство Швеції в НАТО", - сказав віцеспікер угорського парламенту Чаба Генде.

Він додав, що необхідно поліпшити двосторонні відносини між Будапештом і Стокгольмом.

Деякі угорські законодавці раніше висловили сумніви щодо того, чи варто підтримувати заявки Швеції і Фінляндії на членство в НАТО, посилаючись на те, що вони називають "відвертою брехнею" з боку Стокгольма і Гельсінкі щодо стану демократії в Угорщині.

"Було б доречно, щоб шведські політики, представники уряду і члени Європарламенту, спираючись на абсолютно неправдиві факти, не вказували і не припускали, що в країні відсутнє верховенство права", - сказав Генде.

Делегація, яка зустрілася зі спікером шведського парламенту Андреасом Норленом у Стокгольмі, також відвідає Фінляндію, щоб роз'яснити свою позицію.

Візит відбувається в той час, коли в Стокгольмі проходить неформальна дводенна зустріч міністрів оборони країн ЄС, а генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг зустрічається в столиці Швеції з прем'єр-міністром Ульфом Крістерссоном. Швеція зараз головує в Європейському союзі на ротаційній основі.

Поїздка до двох північних країн відклала плани ратифікації заявок, відсунувши голосування на два тижні. Парламент Угорщини має проголосувати за це питання на сесії, що розпочнеться 20 березня.

Туреччина та Угорщина залишилися єдиними країнами НАТО, які не ратифікували заявки Швеції і Фінляндії про вступ в Альянс.

Публічно Будапешт не висував жодних вимог до Гельсінкі та Стокгольма, однак голова фракції партії Віктора Орбана "Фідес" Мате Кочиш заявив, що зараз виникли "серйозні дебати" щодо вступу двох країн. Угорщина вирішила направити делегацію до Швеції та Фінляндії для вивчення "політичних суперечок".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: