Єврокомісія розробляє режим санкцій щодо родичів російських олігархів – Politico

Четвер, 16 березня 2023, 15:19

Європейська комісія готує новий юридичний документ, який дозволить накладати санкції на членів сімей відомих російських олігархів.

Про це в інтерв'ю виданню Politico повідомили три неназвані дипломати ЄС, пише "Європейська правда".

За словами дипломатів, Єврокомісія у середу поінформувала країни ЄС про те, що вона працює над критеріями для включення членів сімей заможних росіян до списку.

Країни Балтії та Польща пропонують спростити введення санкцій проти родичів олігархів РФ

Польща і країни Балтії, які перебувають у санкційному авангарді ЄС, запропонували подібну схему в лютому

Єврокомісія тоді пообіцяла розглянути це питання в обмін на те, що Польща припинить блокувати 10-тий пакет санкцій ЄС наприкінці лютого, заявив тоді високопоставлений дипломат ЄС. 

Польща стверджувала, що обмеження на торгівлю синтетичним каучуком не є достатніми і відмовлялася підтримати пакет, поки не отримає більше обіцянок від Єврокомісії щодо майбутніх санкцій.

За словами двох дипломатів, Єврокомісія не надала детальної інформації про те, які саме критерії вона планує запровадити, а також не вказала терміни, коли це станеться.

Повідомлення Єврокомісії країнам-членам ЄС з'явилося після того, як минулого тижня провідний суд ЄС постановив, що накладати візові санкції та заморожувати активи людей лише за те, що вони є членами сім'ї, не є законним. Справа стосувалася матері Євгенія Пригожина, ватажка "вагнерівців".

Хоча Рада ЄС посилалася на ділові зв'язки між Пригожиним і його матір'ю Віолеттою Пригожиною, коли накладала на неї санкції, суд визнав цю інформацію застарілою.

Разом з тим, європейські санкції проти Пригожиної залишилися чинними, оскільки постанова Суду ЄС про скасування стосувалась лише того рішення Ради ЄС, коли вони були застосовані вперше.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: