Суд ЄС скасував рішення про санкції щодо матері засновника ПВК "Вагнер"

Середа, 8 березня 2023, 13:16

Суд Європейського Союзу скасував обмежувальні заходи, застосовані до Віолетти Пригожиної, матері засновника ПВК "Вагнер" Євгенія Пригожина, у зв'язку з війною Росії проти України.

Про це йдеться у рішення суду, яке є в розпорядженні Європейської правди".

Рада ЄС у лютому 2022 року включила Віолетту Пригожину до санкційного списку осіб через те, що вона є власницею ТОВ "Конкорд Менеджмент і Консалтинг", яке належить до групи компаній "Конкорд", заснованої і керованої до 2019 року її сином. Вона також є власницею інших підприємств, пов'язаних з її сином.

На думку Ради, таким чином, вона підтримувала дії та політику, які підривають територіальну цілісність, суверенітет і незалежність України.

У зв'язку з цим вона звернулася до суду з проханням скасувати її включення до списку підсанкційних осіб. У своєму сьогоднішньому рішенні суд задовольнив її прохання.

Він зазначає, зокрема, що з матеріалів справи вбачається, що Пригожина більше не є власником "Конкорд Менеджмент і Консалтинг" з 2017 року, хоча вона володіла акціями цього підприємства. Крім того, Рада ЄС не змогла довести, що вона володіла іншими підприємствами, пов'язаними з її сином, на дату прийняття санкцій.

"Отже, зв'язок, який би становив асоціацію між цими двома особами, встановлений на момент прийняття оскаржуваних актів і на який посилалася Рада на цю дату, ґрунтується виключно на їхніх родинних стосунках, що з огляду на критерій, застосований Радою у цій справі, на яких ґрунтуються оскаржувані акти, та практики Суду ЄС, не є достатнім для того, щоб виправдати її включення до оскаржуваних списків", - йдеться у рішенні.

Нагадаємо, у січні США визнали ПВК "Вагнер" транснаціональною злочинною організацією.

Ще у 2017 році США додали ПВК "Вагнер" до торговельного "чорного списку", а наприкінці минулого року наклали нові обмеження на експорт технологій для "Вагнера" з метою подальшого обмеження її можливостей через участь у російському вторгненні в Україну.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: