Прем’єр Латвії пояснив, чому РФ не нападе на НАТО

Понеділок, 20 березня 2023, 14:51

Прем’єр Латвії Кріш’яніс Каріньш вважає, що напад Росії на НАТО був би значно нераціональнішим кроком, ніж вторгнення в Україну.

Про це він сказав в інтерв’ю "Європейській правді".

За його словами, приймаючи рішення про вторгнення в Україну, РФ була переконана, що українці не опиратимуться.

"Москва взагалі не припускала, що Україна буде опиратися. У Москві було помилкове враження, що для українців їхнє захоплення Росією буде таким собі збоченим щастям. І вони вважали, що ніхто інший не допомагатиме захищати Україну, адже ваша держава не є членом НАТО", - зазначив Каріньш.

Однак, за його словами, російський напад на держави НАТО був би набагато більш нераціональним кроком, ніж вторгнення в Україну.

"Із захистом країн Альянсом усе принципово інакше. НАТО давно та традиційно покладається на спільний захист, і всі знають, що таке стаття 5 (передбачає, що напад на одного учасника НАТО є нападом на усіх його членів і викликає відповідь усіх держав-членів Альянсу. - Ред.).

До того ж після 2014 року, а також ще більше після лютого 2022 року Альянс суттєво зміцнив захист свого східного кордону – від держав Балтії і далі до Румунії з Болгарією", - зазначив прем’єр Латвії.

Як повідомлялося, Кріш'яніс Каріньш вважає, що після завершення бойових дій Україна має стати членом НАТО з усіма гарантіями безпеки, які з цього випливають, щоб запобігти новій війні.

Повне інтерв'ю з прем'єр-міністром Латвії дивіться на youtube-каналі ЄвроПравди.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: