Канцлер Німеччини пропонує відмовитися від принципу одностайності при ухваленні рішень ЄС

Вівторок, 21 березня 2023, 08:58

Канцлер Німеччини Олаф Шольц закликає до масштабних реформ інституцій Європейського Союзу і наполягає на припиненні дії принципу одностайності, який діє під час ухвалення ключових рішень у ЄС.

Про це він сказав в інтерв'ю Rheinische Post.

Шольц наполягає на можливості ухвалювати рішення з певних питань кваліфікованою більшістю і як приклад, де ця система мала б застосовуватися, наводить зовнішню політику або деякі фінансові питання, зокрема, податкові.

"Не повинно бути так, що одна країна може все зупинити. Ми не повинні вважати проблемою той факт, що не всі завжди згодні", - сказав Шольц.

"Потрібно шукати шляхи, щоб прийти до вирішення. Ми не можемо просто залишити всі інституційні структури такими, якими вони є", - додав канцлер.

Розмови про відмову від принципу одностайності в ЄС ведуться вже тривалий час. Деякі країни, зокрема Угорщина, часто зловживають цим принципом для блокування рішень з міжнародної політики.

Коли у ЄС ухвалюють рішення кваліфікованою більшістю, її становлять більшість держав-членів, що представляють щонайменше три п'ятих населення Євросоюзу. Таким чином цей принцип дозволяє уникати ситуації, коли одна держава ветує рішення ЄС.

У понеділок Угорщина заблокувала спільну заяву ЄС щодо виданого Міжнародним кримінальним судом у Гаазі ордеру на арешт президента Росії Владіміра Путіна.

Крім того, в понеділок міністри юстиції ЄС оприлюднили власну заяву на підтримку рішення Міжнародного кримінального суду, яку Угорщина, знову-таки, не підписала.

Нагадаємо, прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький виступив за те, щоб більша кількість сфер перебувала в компетенції національних держав, а не Європейського Союзу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.