ЄС прагне дати країнам-членам можливість блокувати імпорт російського СПГ

Вівторок, 28 березня 2023, 10:57

Європейський Союз прагне дати країнам-членам можливість фактично заборонити російські поставки скрапленого природного газу (СПГ) без запровадження нових енергетичних санкцій. 

Про це повідомляє агентство Bloomberg News з посиланням на проєкт відповідного документа ЄС, пише "Європейська правда".

Міністри енергетики Євросоюзу готові схвалити пропозицію, яка дасть урядам країн-членів можливість тимчасово заборонити російським експортерам попереднє бронювання інфраструктурних потужностей, необхідних для поставок. 

Фінляндія погодила оренду плавучого СПГ-терміналу, щоб зменшити залежність від газу з РФ

У той час як окремі уряди все ще потребуватимуть консультацій з іншими країнами ЄС та з Європейською комісією, щоб застосувати механізм, цей інструмент може продовжувати зменшувати потік енергоносіїв з Росії.

Очікують, що документ схвалять на зустрічі в Брюсселі у вівторок. Запропонований регламент також має затвердити Європейський парламент. 

Надання країнам нових повноважень з метою блокування імпорту російського СПГ просувають Фінляндія, Естонія, Латвія, Литва та Польща. 

Єврокомісарка з питань енергетики Кадрі Сімсон на початку цього місяця закликала припинити поставки російського СПГ. Вона заявила, що компаніям не слід продовжувати довгострокові контракти після закінчення поточних. 

Іспанія, найбільший покупець російського СПГ в ЄС цього року, попросила компанії не погоджувати нові закупівлі з Росії. 

Примітно, що Британія ввела заборону на імпорт російського скрапленого природного газу з 1 січня 2023 року. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: