Після інциденту в Чорному морі розвідувальні можливості дронів США в регіоні обмежені – CNN

Вівторок, 28 березня 2023, 17:07

Через інцидент у Чорному морі на початку березня США вирішили відправляти розвідувальні безпілотники далі від тимчасово окупованого Криму, що обмежило їхню здатність збирати розвідувальну інформацію.

Про це, як пише "Європейська правда", в коментарі CNN повідомив американський високопосадовець на умовах анонімності.

Після зіткнення російського літака Су-27 з американським дроном Reaper США почали запускати розвідувальні безпілотники далі на південь і на більшій висоті над Чорним морем, ніж раніше, розміщуючи їх далі від повітряного простору навколо Кримського півострова і східної частини Чорного моря.

Як пояснило джерело американського телеканалу, польоти безпілотників на далеких відстанях знижують якість розвідданих, які вони можуть збирати – зокрема й пов’язаних із повномасштабною війною в Україні.

Він додав, що розвідувальні супутники-шпигуни можуть певною мірою компенсувати цей недолік, але вони перебувають над цілями менший час, що, знову ж таки, знижує їхню ефективність у порівнянні з розвідувальними безпілотниками.

США показали приблизне місце падіння безпілотника після зіткнення з російським Су-27

Рішення оминати район потенційного зіткнення з російською авіацією, за словами джерела CNN, є частиною зусиль адміністрації Джо Байдена, спрямованих на те, щоб "уникнути надмірної провокаційності" між Вашингтоном і Москвою.

Він, однак, не відкинув, що в майбутньому розвідпольоти дронів відновляться у звичному режимі.

Військово-повітряні сили США 14 березня виступили із заявою, в якій повідомили, що російський винищувач Су-27 під час перехоплення пошкодив над Чорним морем американський розвідувально-ударний БПЛА MQ-9 Reaper, внаслідок чого безпілотник довелося затопити.

У Білому домі дії Росії назвали "небезпечними, непрофесійними і нерозважливими". Пізніше США оприлюднили відеодоказ того, що зіткнення Су-27 із американським дроном було навмисним.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: